Siirry sisältöön

Symiblogi 21, 11/2020 Mitä tapahtuu ruoalle sähkökatkoksen aikana?

Blogit 13.11.2020

Taas on se vuodenaika, kun syysmyrskyt riehuvat ulkona. Viimeisimmät myrskyt Aila ja Topi aiheuttivat paikoittain laajoja sähkökatkoksia Suomessa. Kun jää sään armoille, voi helposti tuntea itsensä avuttomaksi, mutta löytyy kuitenkin muutamia konkreettisia tapoja varautua myrskyyn ja sen aiheuttamiin ongelmiin.

Elintarviketurvallisuuden näkökulmasta katsoen sähkökatkos on se, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Yleensä pakastin pitää ruoat kylmänä vuorokauden sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet, mutta moderni oikein täytetty pakastin saattaa pysyä kylmänä jopa kaksi vuorokautta. Silloin ei kannata kuitenkaan avata ovea turhaan. Jääkaappi sen sijaan pitää alhaisen lämpötilan enintään muutaman tunnin. Kylmäkalleista ja kylmälaukusta voidaan tehdä väliaikainen jääkaappi ja ulkona voidaan säilyttää ruokaa, jos lämpötila on sopiva. Elintarvikkeita pitää silloin pakata huolellisesti, jotta eläimet eivät pääse niihin käsiksi. Lämpömittari on hyvä apuväline, jotta pystyy seuraamaan pakastimen sekä jääkaapin lämpötiloja.

Jos kyseessä on pitkä sähkökatkos, jääkaapissa oleva ruoka kannattaa syödä ensin. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet kuten äyriäiset ja kala syödään ensin, sitten liha, maitotuotteet jne. Yleisesti ottaen pakastetut elintarvikkeet voidaan käyttää, jos ne eivät ole ylittäneet jäätymisrajaa. On kuitenkin syytä tarkistaa elintarvikkeiden lämpötilat, ennen kun ne pakastetaan uudelleen sähkökatkon jälkeen. Jos elintarvike on sulanut, sitä ei kannata pakastaa uudestaan. Silloin on parempi valmistaa siitä ruokaa. Kotona on hyvä olla pieni vara sellaisia elintarvikkeita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä.  

Elintarvikealan toiminnanharjoittajan on erittäin tärkeä varmistaa elintarvikkeiden riittävät säilytyslämpötilat, sähkökatkoksen iskiessä. Erikoistilanteissa ylipäätään, kun on paljon stressiä, toimivat rutiinit ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta elintarviketurvallisuus turvataan.Ruokaviraston kotisivuilta löytyy lisätietoa eri elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista sekä -ajoista.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Lisätietoa mitä tapahtuu jos sähkökatkos pitkittyy löytyy esimerkiksi puolustusministeriön ohjeesta ”Pahasti poikki”(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Karolina Örnmark
Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka aikoo nauttia syksyn pimeydestä takkatulen ääressä.

Ajankohtaista