Till innehållet

Symiblogg 16, 6/2020 Skönt då skönhetssalongens papper är i skick!

Blogg 10.6.2020

Då du startar en ny verksamhet är det massor med saker du ska tänka på och komma ihåg , det blir lätt en hel del pappersjobb. Ifall du startar en skönhetssalong ska du också t.ex. komma ihåg att göra en anmälan till hälsoskyddsmyndigheten. Hälsoskyddslagen innehåller en lista på olika verksamheter som ska anmälas och bland dessa finns bl.a. skönhetssalonger.

Jag har noterat att detta ibland blir bortglömt och tänkte att en liten påminnelse kanske inte är helt fel.

Anmälan ska lämnas in i god tid innan verksamheten inleds.  Verksamheten anmäls genom att fylla i och lämna in en anmälningsblankett, som finns på Sydspetsens miljöhälsas hemsida. Då verksamheten är anmäld betyder det att hälsoskyddsmyndigheten känner till den och också övervakar den genom t.ex. inspektioner. Om flera olika verksamhetsidkare verkar i samma utrymmen ska alla göra en egen anmälan.

Vilken typ av verksamhet räknas som skönhetssalong? Det är t.ex. ställen som erbjuder kropps-, hand- och ansiktsbehandlingar, fotvård (ej om anmäld till Valvira), fransförlängningar, frans-och brynfärgningar, koppning, piercing, tatuering och akupunktur (ej medicinsk). Ifall du endast har frisörsverksamhet behöver du inte göra en anmälan.  Massörverksamhet behöver heller inte anmälas.

Ifall någon känner på sig att den egna verksamheten inte blivit anmäld, skicka in anmälan så fort som möjligt eller i oklara fall ta kontakt så reder vi ut saken tillsammans.  För visst är det skönt att veta att verksamheten har sina papper i skick?

Johanna Holmberg

skribenten är hälsoinspektör och jobbar bl.a. med tillsyn av skönhetssalonger

Aktuellt