Till innehållet

Symiblogg 15, 5/2020: Coronavåren och husdjuren

Blogg 13.5.2020

Den här våren har varit ovanlig också för husdjuren.

Man diskuterade i medier, om coronaviruset kunde smitta från människor till djur, till exempel familjens husdjur. Det kan vara så, men riskerna har bedömts vara små. Under den här pandemin har några djur runt om i världen testat positivt för coronavirus. I New York Zoo har en tiger fått viruset och i Europa också en katt. Så det är bra att handskas med era husdjur på samma sätt som med familjemedlemmarna: under denna tid, håll distans till andra människor och om ni själva blir sjuka, kan en annan familjemedlem ta hand om husdjuren. Så är vi på säkra sidan också med dem.

Hundar måste nu hållas kopplade utomhus. Vi har vacker natur vid kusten och skärgården och på det här sättet tillåter vi häckningsfred till fåglar samt andra djur i skogen. Många lagar reglerar katter som går fria utomhus: ordningslagen, jaktlagen, strafflagen, djurhälsolagstiftningen, skadeståndslagen och djurskyddslagen. Ägaren måste ta hand om att katten inte orsakar någon skada. I Finland gäller den europeiska allmänna konventionen, som föreskriver att herrelösa djur är ett djur som vandrar utanför sin ägarens hemområde och som inte heller har någon annan ägare eller vaktare.  En katt som vandrar fri utomhus är också i fara: trafik, rovdjur och människor är en risk för en katt.

I det stora hela har den här våren varit en bra tid för husdjur. Man har varit mera hemma och husdjuren har säkert njutit av promenader och närvaro. Man har haft tid att hålla katten i famnen och klia honom/henne. Speciellt så när också barnen har varit hemma.  Många har berättat att de tar en en-timmes promenad med hunden varje morgon i skogen eller på stranden. Normalt skulle man ofta inte ha tid för sånt. Jag tror, att många husdjur hoppas, att den här situationen skulle fortsätta så länge som möjligt.

Hoppas ni alla har det bra,

Minna Holopainen

Tillsynsveterinär, som har ett par vandringsskor och en termosflaska

Aktuellt