Siirry sisältöön

Symiblogi 15, 5/2020: Koronakevät ja lemmikit

Blogit 13.5.2020

Poikkeuksellinen kevät on ollut erilaista aikaa myös lemmikeille.

Aiemmin mediassa pohdittiin, tarttuuko koronavirus ihmisistä eläimiin, esimerkiksi perheen lemmikkeihin. Se on mahdollista, mutta riskit on arvioitu pieniksi. Eläinten koronavirustartuntoja tiedetään maailmalta yksittäisiä. New Yorkissa eläintarhassa ovat koronatartunnan saaneet osa tiikereistä ja Euroopassa lemmikkikissa. Kohtele siis lemmikkiä kuin perheenjäsentäsi: pidä se nyt vähän etäällä perheen ulkopuolisista ihmisistä ja jos sairastut itse koronaan, muut perheenjäsenet voivat huolehtia lemmikistä. Näin ollaan turvallisella tiellä myös lemmikkien kanssa.

Koirilla on nyt kiinnipitoaika. Meillä on mahtava rannikko- ja saaristoluonto, ja näin sallitaan pesintärauha linnuille ja muille metsän eläimille. Kissojen ulkoilua säätelevät monet lait: mm. järjestys-, metsästys-, rikos-, eläintauti-, vahingonkorvaus- ja eläinsuojelulaki. Omistajan on huolehdittava siitä, ettei kissa aiheuta vahinkoa. Suomessa sovelletaan myös eläinten suojelua koskevaa eurooppalaista yleissopimusta, jossa heitteillä olevalla eläimellä tarkoitetaan sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan hallinnassa tai valvonnassa. Irrallaan kulkeminen kaukana kotoa on myös kissalle itselleen iso riski: liikenne, pedot ja ihmiset ovat sille vaaratekijöitä.

Kaiken kaikkiaan tämä kevät on ollut lemmikeille varmasti hyvää aikaa. Ollaan oltu paljon enemmän kotona, ja eläimet ovat varmasti nauttineet lisääntyneestä ulkoiluttamisesta ja läsnäolosta. Kissaa ehtii pitää sylissä ja rapsuttaa monta kertaa päivän aikana, varsinkin kun lapsetkin ovat olleet kotona. Monet kertovat myös tekevänsä aamuisin tunnin lenkin koiran kanssa metsässä tai rannoilla. Normaalisti tähän ei monilla olisi aikaa. Luulen, että monet lemmikit toivoisivat tällaisen tilanteen jatkuvan.

Toivotan kaikille hyvää kevättä,

Minna Holopainen

Valvontaeläinlääkäri, joka omistaa vaelluskengät ja termospullon

Ajankohtaista