Till innehållet

Symiblogg 14, 4/2020: Den annalkande värmen och livet under restriktioner

Blogg 28.4.2020

Verksamhetsidkarnas, konsumenternas och myndigheternas liv under begränsningarna

Verksamhetsidkarna på området uppvisar en otrolig resiliens och adaptionsförmåga för den situation som uppstått i farvattnet av COVID-19. Vi hoppas att alla företagare kommer ihåg att vi ger svar på de frågor som kan uppstå medan man utvecklar verksamheten för att överleva krisen.

Privatpersonernas ansvar ökar också i exceptionella tider, både när det kommer till köpandet av livsmedel och i det generella levandet. Verksamhetsidkare ska alltid ge information till sina kunder om livsmedlens innehåll – så kom ihåg att fråga! Andra situationer på allergen-fronten som kräver mer av konsumenterna är hemkörningen av mat från butiker; om varan du tänkt köpa tagit slut och måste bytas ut, eller om det uppstår en situation var varor med (lagligt!(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)) bristande märkningar tas ur beredskapslagren – så kom ihåg att noggrant informera den som hämtar din mat till dig.

Trots att de olika restriktionerna så fortsätter miljöhälsans arbete som normalt, men med en liten twist. Inspektionerna görs enligt riskbedömningar som uppdaterats för att motsvara den nuvarande situationen, för de inspektioner som kräver besök har skyddsutrustningen uppdaterats. Vi samlar också aktuell myndighetsinformation som tangerar vår bransch, både för privatpersoner och företagare på vår hemsida.

Bortsett från ”mat-sakerna” så är det aldrig fel att använda sig av bondförnuft – kom ihåg att tvätta händerna ofta, både innan och efter butiksbesök och när du kommer hem, använd desinfektionsmedel vid behov, stäng locket till wc:n när du spolar, om du har egen brunn – kom ihåg att undersöka vattnet efter vinterns alla regn.

Trots allt det här, så är våren och värmen är på god väg och det finns mycket att njuta av på vårt vidsträckta område, så länge man kommer ihåg säkerhetsavstånden.

Saranna Sandström

Hälsoinspektör, som under undantagstillståndet upptagit vandring som motpol till osäkerheten

Aktuellt