Till innehållet

Symiblogg 13, 4/2020: Vadå kontaktmaterial?

Blogg 15.4.2020

Vad är kontaktmaterial?

Kontaktmaterial är material som kommer i kontakt med livsmedel, t.ex. take away- förpackningar. Kontaktmaterial är också livsmedelsförpackningar och olika ytor som bordsytor, löpande band och handskar.

Duger vilket som helst kontaktmaterial?

  • Nej. Kontrollera alltid kontaktmaterialets lämplighet för det livsmedel du hanterar. Observera särskilt att alla kontaktmaterial inte lämpar sig för sura och/eller feta livsmedel.
  • Till exempel lämpar sig inte alla vinylplast (PVC) engångshandskar tillsammans med hantering av feta livsmedel.

Hur kontrollerar jag kontaktmaterialets lämplighet?

  • Flera kontaktmaterial har betecknats med bägare- gaffel- symbolen, vilket berättar om dess livsmedelsduglighet. Den här symbolen räcker inte ensam för att antyda lämplighet med t.ex. feta livsmedel.
  • Kontrollera kontaktmaterialets livsmedelsduglighet från förpackningsmärkningarna. Därifrån hittar du också kontaktmaterialets bruksanvisningar och möjliga begräsningar för användningen.
  • Dessutom kan du ännu kontrollera saken med leverantören. Leverantören ska på begäran kunna ge intyg över sin produkts överensstämmelse med kraven. Begär kopia av intyget och förvara det i egenkontrollmappen.    

Vad kontrollerar hälsoinspektören om kontaktmaterialen på inspektionen?

Det beror på den inspekterade verksamhetens art och omfattning. I huvudsak kontrolleras följande:

  • Bakgrundsarbetet om kontaktmaterial: Berätta för hälsoinspektören hur du har försäkrat dig om kontaktmaterialens livsmedelsduglighet och presentera vid behov kontaktmaterialens förpackningsmärkningar, bägare- gaffel- symbolen och/eller kopian av intyget om överensstämmelse med kraven. Guldstjärna i marginalen till den som har allt tydligt inkluderat i egenkontrollen med tillhörande bilagor.
  • Användningen av kontaktmaterial: Hälsoinspektören kontrollerar att kontaktmaterialen används rätt genom att iaktta eller genom att intervjua företagaren. Därtill vill hälsoinspektören se att t.ex. take away- förpackningarna förvaras hygieniskt.
  • Import: Om du själv köper in kontaktmaterial till Finland, visa då för inspektören, att du har också importpappren i ordning. Om import kunde man skriva ett helt eget blogginlägg…

Några sista tips?

  • Använd enbart kontaktmaterial som lämpar sig för de livsmedel som du hanterar
  • Använd inte aluminiummaterial till sura livsmedel
  • Kom ihåg att kontrollera plasthandskarnas förpackningsmärkningar

Läs mera om kontaktmaterial och deras krav på Livsmedelsverkets sidor: https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/kontaktmaterial-for-livsmedel/kontaktmaterial/(du byter till en annan tjänst)

Henna Björkqvist

hälsoinspektör, som läser noggrant förpackningsmärkningarna för bakplåtspapper och aluminiumfolie för hemkök

Aktuellt