Siirry sisältöön

Symiblogi 13, 4/2020: Mikä kontaktimateriaali?

Blogit 15.4.2020

Mitä ovat kontaktimateriaalit

Kontaktimateriaalit ovat elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit, esim. take away- pakkaukset. Kontaktimateriaaleja ovat myös elintarvikkeiden pakkaukset sekä erilaiset pinnat kuten työpöytäpinnat, kuljetinhihnat ja hansikkaat.

Käykö mikä vain kontaktimateriaali?

 • Ei. Tarkista aina kontaktimateriaalin soveltuvuus käytettäviin elintarvikkeisiin. Huomioi varsinkin, etteivät kaikki kontaktimateriaalit sovi yhteen happamien ja/tai rasvaisten elintarvikkeiden kanssa.
 • Esimerkiksi kaikki vinyylimuoviset (PVC) kertakäyttökäsineet eivät sovellu rasvaisten elintarvikkeiden käsittelyyn.

Miten tarkistan kontaktimateriaalin soveltuvuuden?

 • Monet kontaktimateriaalit on merkitty malja- haarukka- merkinnällä, joka osoittaa elintarvikekelpoisuutta. Tämä yksinään ei kuitenkaan osoita, että se soveltuu yhteen esim. rasvaisten ruokien kanssa.
 • Tarkista kontaktimateriaalien elintarvikekelpoisuus pakkausmerkinnöistä. Niistä löytyvät myös kontaktimateriaalin käyttöohjeet ja mahdolliset käyttörajoitukset.  
 • Lisäksi voit vielä tarkistaa asian tavarantoimittajalta. Tavarantoimittajan on pyydettäessä annettava vaatimustenmukaisuustodistus tuotteestaan. Pyydä siitä kopio ja säilytä sitä omavalvontakansiossasi.

Mitä terveystarkastaja tarkistaa kontaktimateriaaleihin liittyen tarkastuksella?

Se riippuu luonnollisesti toiminnan luonteesta ja laajuudesta. Pääsääntöisesti tarkastetaan kuitenkin:

 • Taustatyö kontaktimateriaaleista: Kerro siis terveystarkastajalle, miten olet selvittänyt käyttämäsi kontaktimateriaalien elintarvikekelpoisuuden ja esitä tarvittaessa kontaktimateriaalien pakkausmerkinnät, malja- haarukka- merkintä ja/tai kopio vaatimuksenmukaisuustodistuksesta. Papukaijamerkki heille, joilla on kaikki selkeästi sisällytetty omavalvontaan liitteineen.   
 • Kontaktimateriaalien käyttö: Terveystarkastaja tarkistaa joko havainnoimalla tai haastattelemalla toimijaa, että kontaktimateriaaleja käytetään oikein. Lisäksi tarkastaja haluaa nähdä, että esimerkiksi take away- pakkauksia säilytetään hygieenisesti.
 • Maahantuonti: Jos tuot itse maahan kontaktimateriaaleja, niin osoita tarkastajalle, että sinulla on nekin paperiasiat kunnossa. Maahantuonnista voisi kirjoittaa ihan oman blogikirjoituksen…

Onko loppuvinkkejä?

 • Käytä elintarvikkeesi käsittelyyn ja pakkaukseen vain sille soveltuvia kontaktimateriaaleja
 • Älä käytä alumiinimateriaaleja happamille elintarvikkeille
 • Muista tarkistaa myös kertakäyttöhansikkaiden pakkausmerkinnät

Lisätietoa kontaktimateriaaleista ja niiden vaatimuksista Ruokaviraston sivuilla: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkaukset-ja-kontaktimateriaalit/(siirryt toiseen palveluun)

Henna Björkqvist

terveystarkastaja, joka lukee tarkasti kotikeittiön alumiinifolion ja leivinpaperin pakkausmerkinnät

Ajankohtaista