Till innehållet

Symiblogg 12, 3/2020: Vem tar hand om dina sällskapsdjur?

Blogg 26.3.2020

Under den pågående coronaepidemin är det viktigt att även tänka på de fyrfotade familjemedlemmarna.

Som djurägare är det bra att nu börja kartlägga vart man eventuellt kan få placerat djuren för tillfällig skötsel ifall behovet uppstår. Kan en anhörig, vän eller granne kanske hjälpa?

Ifall det inte finns någon som kan hjälpa till med skötseln av djuren rekommenderas att man lägger upp en lapp på ytterdörren om att det finns djur i bostaden och dessutom listar alla djur som finns i bostaden t.ex på väggen i tamburen.

På det här sättet kan djurskyddsmyndigheten ta hänsyn till alla hushållets djur då de kommer för att hjälpa dem. I samma lista rekommenderas att man även skriver upp kontaktuppgifter till någon närstående. Med hjälp av kontaktuppgifterna kan man sedan få mer information om djuren och man kan diskutera deras skötsel.

Det är viktigt att djurägaren själv hittar en reservskötselplats till sina djur. I detta undantagstillstånd är även djurskyddsmyndighetens resurser begränsade och det borde sparas till de som behöver den mest. Om det till djurskyddsmyndighetens kännedom trots detta kommer information om djur som blivit utan skötsel, kommer det så fort som möjligt att ordnas tillfällig skötsel för djuret. Som tidigare står ägaren ansvarig för kostnaderna av en sådan skötsel. 

Även utan detta undantagstillstånd är det bra att som djurägare vara förberedd på detta sätt. Speciellt ifall det bara är en person som tar hand om djuret. 

Hälsningar,

Tillsynsveterinären och alla djurvänner på Symi

Aktuellt