Till innehållet

Symiblogg 8, 1/2020, Vad förebyggande hälsovård hos nyttodjur betyder och litet om inhemsk livsmedelsproduktion

Blogg 15.1.2020

Nationell hälsovård för nyttodjur är gemensamt överenskomna åtgärder inom hälsovården. Hälsovård är att upprätthålla och förbättra djurbesättningens hälsa och välmående med både förebyggande åtgärder och sjukvård. Målsättningar och åtgärder görs dagligen, för att befrämja djurens välmående och tex uppföljning av kontrollerad medicinanvändning. Detta allt leder till att kvalitet och konsumentsäkerhet förbättras. Dokumentering är grunden till att informationen rör på sig mellan industrin, producenten, myndigheterna, konsumenten och median.

Genomskinlighet och dokumentering av information förbättrar etisk kvalitet. Kvalitetskedjan för den finländska livsmedelshushållningen baserar sig på den kvalitet som gårdarna producerar och på dokumentering av den. De nationella krav och kvalitetsfaktorer som överstiger den lagfästa nivån i Europa baserar sig traditionella handlingssätt i Finland. Nästan 90% av gårdarna i Finland är med i hälsovårdprogrammet och nästan alla gårdar på vårt område är det.

Hälsovården har påverkat positivt och gjort uppföljningen möjlig i tex läkemedelskonsumptionen. Enligt de europeiska rapporter är försäljningen av antimikrobiella läkemedel till produktionsdjur väldigt måttlig i Finland. Skillnaden mellan länderna i totalkonsumtionen mellan extrempunkterna är till och med hundrafaldig. Andelen av antimikrobiella läkemedel som är kritiskt viktiga i humanmedicin ligger på liten nivå i Finland. Detta är möjligt i Finland pga att det finns förbud och begränsning av användning av vissa antimikrobiella läkemedel som är kritiskt viktiga i humanmedicin på djur. Bakterierna och deras resistenssfaktorer är gemensamma mellan människorna och djuren. En stark nationell författningsgrund och målmedveten handledning samt insatser på hälsovård av produktionsdjur och förebyggande av smittsamma djursjukdomar har haft en betydande roll i detta.

Hanna Knaapinen
Skribenten är stadsveterinär som uppskattar inhemsk mat

Aktuellt