Siirry sisältöön

Symiblogi 8, 1/2020. Mitä tuotantoeläinten ennaltaehkäisevä terveydenhuolto tarkoittaa ja vähän kotimaisesta elintarviketuotannosta

Blogit 15.1.2020

Kansallinen tuotantoeläinten terveydenhuolto on yhdessä sovittuja toimintatapoja terveydenhuollossa. Terveydenhuoltotyö pyrkii ylläpitämään ja parantamaan eläinten terveyttä ja hyvinvointia ennaltaehkäisevin ja sairaudenhoidollisin toimenpitein. Suomalaisen elintarviketalouden laatuketju perustuu tilan tuottamaan laatuun ja sen dokumentointiin.

Laadun perustan muodostavat lakisääteiset asiat, jotka koskevat lääkityksiä, eläinten olosuhteita ja käsittelyä. Kansalliset säädökset ovat Suomessa Euroopan lainsäädännön vaatimuksia tiukemmat. Nämä tiukemmat laatutekijät ja vaatimukset perustuvat perinteisiin suomalaisiin toimintatapoihin. Terveydenhuollon yhtenä tehtävänä on dokumentoida asioita. Dokumentointi luo läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta. Näin laatutekijät ovat todennettavissa ja elintarviketeollisuuden, tuottajien ja kuluttajien hyväksi. Suomen nautatiloista n 90% kuuluu terveydenhuoltojärjestelmään ja alueemme, eteläkärjen ympäristöterveyden, tiloista lähes kaikki kuuluvat terveydenhuollon piiriin.

Terveydenhuoltotyön positiivisia vaikutuksia on monia ja esim lääkkeiden kulutuksen seuranta on sen avulla mahdollista. Mikrobilääkkeiden kulutus tuotantoeläimille on Suomessa erittäin maltillista, ero ääripää maiden välillä on jopa satakertainen. Ihmisten lääkinnässä kriittisen tärkeiden mikrobilääkkeiden osuus on Suomessa vähäinen, koska tiettyjen ihmisen lääkinnässä kriittisen tärkeiden mikrobilääkkeiden käyttöä on rajoitettu jo kymmeniä vuosia. Bakteerit ja niiden antibioottiresistenssiominaisuudet ovat yhteisiä ihmisille ja eläimille.

Hanna Knaapinen

Kirjoittaja on kaupungineläinlääkäri, joka arvostaa kotimaista ruokaa

Ajankohtaista