Till innehållet

Symiblogg 6 a 10/2019 Norovirus – en smutsig historia

Blogg 14.10.2019

Vintern närmar sig med den årliga säsongen för magsjuka orsakad av norovirus dvs. vinterkräksjukan. Ingen vill ha den, men ändå drabbas tusentals finländare årligen. För ett par år sen drabbade det lilla runda viruset mig själv, trots att jag hade försökt vara försiktig, men i någon mån kan man ändå skydda sig.

Regelbundet några gånger om året får jag samtal av personer, som meddelar att de fått matförgiftning efter att ha ätit på något av våra lokala matställen. Den vanliga berättelsen är att en person har ätit hamburgare eller pizza, börjat må illa och kastat upp efter en halvtimme. Oftast kommer det inga fler anmälningar och då är det mycket osannolikt att det varit fråga om matförgiftning. Varifrån kommer då smittan?

Norovirus är alltså den vanligaste orsaken och god handhygien är det lättaste sättet att skydda sig. Noro kan förstås finnas i din restaurangmat och då är det ju svårt, att själv göra någonting. Och om du ätit t.ex. råa köttprodukter eller sallader, som stått länge i rumstemperatur, kan dom ju ha erbjudit en riktigt mysig omgivning för Salmonella, Stafylokocker och andra med fina släktnamn. Ring då gärna och berätta om dina erfarenheter.

Vanligare är ändå, att någon smittobärare lämnar efter sig smitta på dörrhandtag, belysningsavbrytare, vattenkranar, köpvagnar, betalautomater och förstås på toaletter, som du aningslöst rör i. 1mg diarréavföring lär kunna innehålla 95 miljoner virus. Då hjälper handtvätt med tvål och vatten innan du äter. Tänk också på att tvätta händer innan du äter på restaurang. Det finns handtvättställen för dig.

Spänningen stiger, men utrymmet tog slut! Häng med på fortsättningen i mitten av november om hur man kan bekämpa noroviruset!

Kerstin Lindqvist
Skribenten är hälsoinspektör, som jobbar mest med livsmedelsövervakning

Aktuellt