Siirry sisältöön

Symiblogi 6 a, 10/2019. Norovirus – likainen tarina

Blogit 14.10.2019

Talvi lähestyy jokavuotisen noroviruksen aiheuttamien vatsatautien kera. Kukaan ei sitä halua mutta tuhannet suomalaiset sen saavat kuitenkin vuosittain. Pari vuotta sitten sain sen pienen pyöreän viruksen itsekin, vaikka olin yrittänyt olla varovainen. Jossain määrin sitä vastaan voi kyllä suojautua.

Säännöllisesti muutaman kerran vuodessa saan puheluja henkilöiltä, jotka ilmoittavat saaneensa ruokamyrkytyksen syötyään paikallisissa ruokapaikoissa. Tavallisesti henkilö on syönyt hampurilaisen tai pizzan, alkanut voimaan pahoin ja sitten oksentamaan puolen tunnin kuluttua. Useimmiten ilmoituksia ei tule useampia samaan aikaan ja silloin on hyvin epätodennäköistä, että kyseessä on ollut ruokamyrkytys. Mistä tartunta sitten tulee?

Norovirus on siis tavallisin syy äkilliseen vatsatautiin ja paras suoja sitä vastaan on hyvä käsihygienia. Onhan toki mahdollista, että saat noron ravintolaruoasta ja silloin on tietysti vaikea suojautua sitä vastaan ja esim. raaka liha tai kauan huoneenlämmössä seissyt salaatti tarjoavat oikein viihtyisän kasvuympäristön Salmonelloille, Stafylokokeille ja muille, joilla on hieno sukunimi. Jos sinulle käy näin, soita silloin mielellään minulle ja kerro kokemuksestasi.

Tavallisempaa kuitenkin on, että joku taudinkantaja jättää jälkensä ovenkahvoihin, valokatkaisimiin, vesihanoihin, ostoskärryihin, pankkiautomaatteihin ja tietysti vessoihin ym., joita aavistamattasi kosketat. 1mg ripuliulostetta saattaa sisältää 95 miljoonaa virusta. Siinä tapauksessa käsienpesu vedellä ja saippualla ennen ruokailua auttaa. Pesethän kädet ennen ruokailua myös ravintolassa. Sitä varten siellä on käsienpesupaikka sinulle.

Jännittävää, mutta nyt tila loppui kesken. Lue jatko-osa, jossa kerrotaan noroviruksen torjunnasta marraskuussa!

Kerstin Lindqvist
Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka tekee lähinnä elintarvikevalvontaa

Ajankohtaista