Till innehållet

Symiblogg 3, Augusti 2019. En liten text för lusläsning

Blogg 14.8.2019

Nu och då blir vi kontaktade med frågor om vägglöss och jo, vägglöss finns också i Västnyland. Vägglusen är för de flesta personer helt ofarlig, men det är trots det mycket otrevligt att få den i sitt hem eller i sina inkvarteringsutrymmen. Vägglusen följer oftast med i bagaget från någon resa, men kan också följa med begagnade möbler.

Ifall man upptäcker vägglöss eller spår av dem i sitt hem eller i sina inkvarteringsutrymmen ska man omedelbart kontakta en specialist på bekämpning av ohyra. Vägglöss kan inte effektivt bekämpas på egen hand.  

Hur vet man då att vägglusen flyttat in? Tecken på vägglöss är (förutom att få syn på själva lusen) t.ex. mörka prickar av spillning på madrassen och sängkläder, små blodfläckar på lakan och avvikande lukt. Det är extra viktigt att personalen på inkvarteringsställen känner till dessa tecken. Vägglusen är en ljusskygg figur, som dagtid lever undangömd t.ex. bakom lister eller i springor i sängbotten eller möbler. På natten kryper den fram för att suga blod. I brist på föda kan den gå i dvala upp till ett år.

Du kan minska risken att få med dig vägglöss från en resa genom att inte ställa kappsäcken på golvet eller på sängen i hotellrummet. Ifall du misstänker att det kan ha förekommit vägglöss på hotellet kan du bl.a. tvätta kläderna i 60 oC samt lägga saker i plastpåsar och hålla dem i frysen en vecka. På nätet finns mera information om vägglöss och hur du undviker att få dem i ditt hem och också t.ex. försäkringsbolagen kan ge råd om hur man ska gå tillväga då man upptäcker vägglöss.

Och till sist ännu en påminnelse om att vägglöss inte har något med dålig hygien att göra och att såväl privata hem som inkvarteringsplatser som skött lusbekämpningen på rätt sätt blir lusfria igen.

Johanna Holmberg

Skribenten är hälsoinspektör och jobbar bl.a. med tillsyn av inkvarteringsställen.

Aktuellt