Till innehållet

Symiblogg 2, Juli 2019. VÅGA SÄGA NEJ TILL SIMNING!

Blogg 8.7.2019

Halva sommaren är förbi men lyckligtvis så fortsätter den, vädret är skönt och ett besök till badstranden kan låta väldigt lockande. Vad skall man tänka på den där varma dagen, då man packat sin väska och dragit till stranden?

Förutom picknicken (som gärna packats i en kylväska) och våtservetter, så är den största tjänsten du kan ge ditt barn att du går ner till vattnet innan ni slår er ner på stranden. Om vattnet inte ser fräscht eller rent ut, där flyter nåt konstigt  eller luktar, så våga ta beslutet att besöka en annan badstrand istället. Kom ihåg att kolla in de allmänna badsträndernas anslagstavlor också, där finns viktigt information för just, besökarna.

Om du har dragit till en naturstrand (där husdjuret kanske kan vara med) så se till att observera vattnet innan någon tar ett dopp. Flyter där några underliga prickar, så ta dig en funderare och låt absolut inga djur dricka vattnet.

Och badstränderna i Finland kanske inte ser ut som badstränderna i sydeuropa, men samtliga EU-länder har samma kvalitetskrav på badvattnet som vi, och enligt rapporten European Bathing Water Quality in 2018  (https://www.eea.europa.eu/publications/european-bathing-water-quality-in-2018)(du byter till en annan tjänst) så är 84,7% av den allmänna badvattenkvaliteten vid Finlands allmänna badstränder av utmärkt kvalitet… Så bada tryggt och med eftertanke!

Anne-May Sundström
Skribenten är hälsoinspektör och jobbar bl.a. med badvattenövervakning

Aktuellt