Till innehållet

Symiblogg 1, Juni 2019

Blogg 27.6.2019

Vi har ofta tyckt att det skulle finnas så mycket att berätta åt företagare och konsumenter. Samtidigt har vi tyckt att det vi har att säga inte alltid når bäst fram med officiella meddelanden. Med den här bloggen vill vi berätta om vår vardag, om det som är intressant och aktuellt för oss.

Var och en hälsoinspektör och veterinär skall få sin tur. Det kommer säkert att handla om allt möjligt mellan himmel och jord, från djur till människor, från dricksvatten och hälsa till livsmedel och biprodukter. Följ med, vi hoppas kunna ge dig idéer och tankar till din vardag!

Själv har jag just suttit på en diger kurs om mat-och vattenrelaterade epidemier. Blev igen alldeles full av beundran inför norovirusets strategiska framgångsfärd och kampen mot salmonella. Det är proffsigt hur hela livsmedelskedjan tillsammans hanterar maten och sköter om personalens hälsa för att ge oss rena och trygga livsmedel. I Finland har vi helt olika riskbilder än i Europa. Den som är ivrig kan läsa vidare på Zoonoscentrets sidor(du byter till en annan tjänst) om finländska epidemier och titta på en bild på ECDC:s* sidor om vanliga riskmikrober på europeisk nivå(du byter till en annan tjänst). Den som är alldeles supertaggad kan också läsa EFSA:s** senaste rapport om överförbara djursjukdomar och matförgiftningar.(du byter till en annan tjänst)

För egen del tänker jag fortsätta att tvätta händerna ofta precis som redan tanterna på dagis har lärt oss. -Och låta gästerna vänta på maten hellre än maten vänta på gästerna.

Katianna
Kuula

Skribenten är sektorchef för Sydspetsens miljöhälsa

*= Europeiska Unionens center för förhindrande och kontroll av sjukdomar
** = Europeiska Unionens livsmedelssäkerhetsmyndigheten

Aktuellt