Till innehållet

Hyr en elbil

Det är fritt fram även för invånare och turister att hyra de elbilar som används av stadens personal.  Operatören för stadens elbilar är Omago Oy. 

Bilarna är av modellen Volkswagen ID.3,  de är vita och utsmyckade enligt Hangö stads visuella utseende. Stadens tre bilpoolbilar kan hyras av privatpersoner på vardagskvällar efter klockan 16 och på helger. På andra tider används bilarna av stadens anställda. Bilarna är Volkswagen ID.3 elbilar med automatlåda och de finns på Berggatan 4 och Sandövägen 2.

Samanvändning är ett sätt att höja bilarnas användningsgrad, vilket i sin tur sänker bilarnas fasta kostnader och sänker miljöbelastningen. Bilarna tjänar billösa Hangöbor och turister som anländer till exempel med båt. De inkomster som fås av uthyrningsverksamheten går till att uppehålla bilarna.

För att använda Hangö stads bilpoolbilar, måste du registrera dig som bilanvändare i Omago -appen. Om du har registrerat dig på Secto tidigare, bör du göra en ny registrering nu. Dessutom måste eventuella framtida bokningar som har gjorts på Secto göras igen i Omago -appen. Som registrerad användare kan du se bokningskalendrarna och göra bokningar.

Hur tar jag bilen i användning? 

Bli medlem

 1. Ladda ner Omago -appen på din telefon från Google Play eller App Store.
 2. Börja använda genom att klicka på ”Rekisteröidy”. När registreringen är klar har du ett användarkonto. Fortsätt genom att klicka på ”Liity” och ange anslutningskoden HANKO. Ange de begärda uppgiterna och godkänn Omagos användarvillkor.
 3. Efter att ha registrerat dig kommer din användarinformation att kontrolleras och du får ett sms när ditt konto har godkänts.
 4. När ditt konto är godkänt, öppna appen igen. Nu kan du se bokningskalendrarna och boka bilar.

Gör din första bokning

 1. Öppna appen på din telefon.
 2. Logga in med ditt användarnamn.
 3. Välj den bil du vill ha på kartan och hitta en tid som passar för dig i bokningskalendern. Du kan boka bilar för omedelbar körning eller för senare användning.
 4. Om du vill kan du välja minskning av självrisken. Normalt är självrisken 1250€ utan extra kostnader. Du kan dock minska självrisken till 250€ (4€/dygn), 50€ (7€/dygn) eller 0€ (12€/dygn).
 5. Bekräfta bokningen. Din bokning finns nu under fliken ”Varaukset” och
  där kan du också ändra den vid behov.

Aktivera bokningen

 1. Du kan aktivera din bokning 5 minuter innan den startar.
 2. Appen meddelar dig om bokningen som kommer att starta snart och du kan aktivera bokningen via avisering eller på fliken ”Varaukset”.
 3. När du aktiverar bokningen, läs instruktionerna och kontrollera bilens kondition. Du kan se vilka skador som redan har rapporterats. Om du upptäcker nya skador anmäla dem direkt via systemet.
 4. Godkänn bilens kondition och aktivera bokningen.
 5. Din bokning pågår nu. I bokningsvyn kan du både öppna och låsa bildörrarna.

Ta i bruk Volkswagen ID.3

 1. Öppna dörrarna genom att klicka på ”Avaa ovet” i bokningsvyn.
 2. Koppla loss laddningskabeln från bilen, stäng luckan och lägg kabeln i bagageutrymmet. Om laddningstationen är fast, behöver du inte ta med dig kabeln i bilen. Det finns också en annan kabel i bilens bagageutrymme.
 3. Gå in i bilen så startar bilen automatiskt.
 4. Justera sätet, speglarna och ratten och spänn fast säkerhetsbältet.
 5. Bilens växelspak finns bakom ratten på höger sida. Växelspaken fungerar genom att vrida den.
 6. Lossa parkeringsbromsen, lägg i växeln och kör iväg.

Avsluta bokningen av Volkswagen ID.3

 1. Parkera bilen på samma plats där du hämtade den.
 2. Sätt laddningskabeln tillbaka, först i bilen och sedan till laddstationen. Visa laddningskortet som finns i bilen till laddstationen.
 3. Se till att du har alla dina personliga tillhörigheter med dig.
 4. Lås dörrarna och avsluta bokningen via appen.
 5. Efter att ha avslutat bokningen ser du en sammanfattning av din bokning.
  Vänligen anmäl eventuella fel direkt via systemet.
 6. Vid problem kontakta Omagos kundtjänst på 020 127 7799.

Omagos kundtjänst betjänar dig dygnet runt på 020 127 7799.

Hur laddar jag bilen?

Elbilarna i Hangö laddas vid laddningsstolpar på parkeringsplatserna på Tekniska verkets gård och vid Astreas dagcentral. Du kan även på egen bekostnad använda allmänna laddningsstationer för elbilar.

För att även följande kund ska få en pigg bil är det viktigt att du kopplar bilen till en laddningsstolpe när du kört färdigt. Var vänlig och returnera bilen till samma ställe du startade ifrån.

 • Bil VW ID.3 ZMN-796 = parkeringsplatsen mittemot biblioteket
 • Bil VW ID.3 GPI-598  = parkeringsplatsen mittemot biblioteket
 • Bil VW ID.3 GPI-597 = parkeringsplatsen vid Kexen (Sandövägen 2)

Vad kostar den?

För användningen av bilen debiteras  timpriset 10 euro (inkl. moms 24 %).  

Volkswagen ID.3:s egenskaper

Elbilen Volkswagen ID.3 har en räckvidd på cirka 300 kilometer vid omväxlande körning. Bland annat körsättet, lasten och väderförhållanden påverkar räckvidden. Bilen rymmer fem personer och den är automatväxlad.