Till innehållet

Symiblogg 65, 4/2024 PFAS-föreningar i livsmedel

Blogg 15.4.2024

Du kanske har hört talas om PFAS-föreningar, vars användning har börjat begränsas i viss utsträckning inom t.ex. livsmedels- och kosmetikabranschen. Som en entusiastisk matlagare hemma, och som storkonsument av kosmetika, har jag blivit intresserad av vad PFAS-föreningar egentligen är och var finns de? Vilken typ av skada kan de orsaka? I denna April-blogg öppnar jag kort om de sk. ”evighetskemikalierna”.
Per- och polyfluorerade alkylföreningar (PFAS) är en grupp ämnen där vätena i kolvätekedjan helt eller delvis har ersatts av fluor. Det finns flera tusentals PFAS-föreningar och några av dem är mycket skadliga.
Hittills har användningen av endast ett fåtal PFAS-föreningar varit begränsad i EU eller över hela världen. Människor exponeras för PFAS-föreningar främst via maten. PFAS-föreningar används ofta i industri- och konsumentprodukter, särskilt som ytbehandlingsmedel. PFAS-föreningar kan hamna i livsmedel från jord, vatten, djurfoder och utrustning och förpackningsmaterial som används för livsmedelsproduktion och transporter.
Gränsvärden har satts för fisk, kräftdjur, blötdjur, ägg, kött och inre organ från vilt samt produktionsdjur. När gränsvärdet överskrids får livsmedlen inte finnas på marknaden och får inte användas som ingredienser i livsmedel.
Bör genomsnittskonsumenten vara orolig för PFAS-föreningar?
PFAS-föreningar bryts ner mycket långsamt i miljön och anrikas därför i näringskedjan samt ackumuleras i kroppen, detta beror på att de inte lätt utsöndras med urin eller avföring. PFAS-föreningar kan förekomma till exempel i vatten- och smutsavvisande stekpannor och grytor, och därför är det viktigt att inte använda vassa spatlar eller knivar med olämpliga material i dessa köksredskap, som därmed repar stekpannornas ytor.


European Environment Agency, 2023


Andra betydande skador från PFAS-föreningar är att de kan försvaga effektiviteten av vaccinationer. Dessutom minskar PFAS-föreningar fertiliteten med upp till 40 % enligt vissa studier.
Slutligen, några saker du kan göra för att minska din exponering för PFAS-föreningar:

  • Välj köksredskap av keramik, gjutjärn eller rostfritt stål
  • Undvik snabbmat som säljs i kartong eller pappersomslag som innehåller PFAS
  • Minska mängden rumsdamm genom att dammsuga och rengöra
  • Undvik fisk om du vet att fisken fångats från en vattenförekomst som är förorenad med PFAS-föreningar
  • Bröstmjölk är fortfarande den bästa maten för ditt barn, och amning bör inte stoppas av rädsla för PFAS-föreningar
  • Följ Livsmedelsverkets rekommendationer

Saana Åhman
en hälsoinspektör som snabbt byter ut repade stekpannor



Aktuellt