Siirry sisältöön

Symiblogi 10, 3/2020: Kaikille teille, jotka ottavat juomavetensä omasta kaivosta

Blogit 15.3.2020

Jos saat talousvetesi omasta kaivosta tai ns. kimppakaivosta juot todennäköisesti hyvälaatuista pohjavettä, huolimatta siitä, onko kaivo kaivettu vai porattu. Menneenä talvena on kuitenkin satanut usein ja paljon ja maaperä on märkä. Tarkista kaivosi kunto ja ettei siihen pääse pintavettä. Siitä kaivovesi voi sameutua ja pintavesi voi tuoda mukanaan bakteereita, jotka kaikki käyttäjät eivät välttämättä siedä vaan saavat ruokamyrkytysoireita.

Valitettavasti mikrobit ovat näkymättömiä ja hajuttomia. Ainut tapa ottaa selvää esiintyykö niitä liikaa, on viedä vesinäyte laboratorioon tutkittavaksi. Ruokaviraston hyväksymät laboratoriot löytyvät viraston kotisivuilta www.ruokavirasto.fi(siirryt toiseen palveluun).

Sateet ovat toki tuoneet mukanaan myös jotain hyvää – pohjavesivarannot kasvavat.

Lisää infoa veden laadusta ja kaivoista voi etsiä esim. terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (www.thl.fi(siirryt toiseen palveluun)) tai ympäristöhallinnon yhteiseltä verkkopalvelulta (www.ymparisto.fi(siirryt toiseen palveluun)).

Ingegerd Grünn-Maja

Kirjoittaja on mm. talousveden laatua valvova terveystarkastaja

Ajankohtaista