Siirry sisältöön

Symiblogi 31 9/2021 Hulevesihulabaloo

Blogit 15.9.2021

Kesäsateen pisarat tuntuvat ihanalta kasvoilla. Sekä lapset, että aikuiset lutraavat iloissaan sulamisvesien kanssa. Rakennamme pieniä jokia, jopa kokonaisia kanavajärjestelmiä ja kaikilla on hauskaa. Kaikki tämä käy vähän vakavammaksi, jos sateet rakentuvat ja niitä tulee useammin. Varsinkin jos tuuli vielä muuttaa veden tulokulman viistommaksi. Täällä tuulisella rannikolla olen jopa nähnyt tuulen piiskaavan sadeveden takaisin ylös kattoa pitkin ja siitä sisään rakenteisiin.

Kun sadetta tulee enemmän lyhyemmässä ajassa, asettaa se paineita taajamien hulevesijärjestelmille. Jos verkoston kapasiteetti ei riitä tai järjestelmä on kytköksissä jätevesijärjestelmään voi takaisin- ja ylivirtaamista tulla, sanotaanko vaikka, lietteisiä. Jos nyt ei halua liata omaa pesäänsä, on paljonkin asioita, joita voi tehdä:

-Varmista, että hulevesikaivot eivät ole esim. lehtien tukkimat, mieti tarvitseeko jätevesijärjestelmäsi takaiskuventtiilejä

-Tarkista rännit, että ne ovat puhtaat ja että vesi johtuu tarpeeksi kauas talosta

-Vanhemmissa taloissa on syytä tarkistaa ikkunapeltien istuvuus ja julkisivulaudoituksen kunto

-Tarkastele pintaveden käyttäytymistä pihallasi, mihin se kerääntyy ja mihin se pitäisi johtaa? Kai kaivosi on suojattu pintavesiltä?

-Vältä liikaa asfaltointia ja muuta vettä imemätöntä pinnoitetta

Ja vielä se viimeinen vinkki terveystarkastajalta: Kun sadevedestä on tullut kaduilla lainehtivaa hulevettä, muistuttaa se enemmän jätevettä kuin uimavettä. Voit ehkä meloa siinä, mutta vältäthän uimista!
Lisätietoja innokkaille:

-Kuntaliiton hulevesiopas(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Katianna Kuula
Kirjoittaja on yksikön päällikkö, jota kiinnostavat hulevesien terveysvaikutukset

Ajankohtaista