Siirry sisältöön

Uimavesi

Eteläkärjen ympäristöterveys valvoo yleiseen käyttöön tarkoitettujen uima-altaiden, yleisten uimarantojen ja talviuintipaikkojen uimavedenlaatua. Näiden hygieeniset olosuhteet tarkastetaan myös säännöllisillä tarkastuksilla. Eteläkärjen ympäristöterveys voi tarvittaessa suositella, että uimista vältetään tai antaa rantaa tai allasta koskeva uimakielto.

Uimarannat ja talviuinti

Yleinen uimaranta on ranta tai talviuintipaikka, jonka toiminnanharjoittaja tarjoaa yleiseen käyttöön. Uimarannalla tulee antaa tietoa uimaveden laadusta ilmoitustaululla. Toiminnanharjoittajat (usein kunta) informoivat myös usein uimaveden laadusta omilla kotisivuillaan.  

Uimavedenlaatua valvotaan säännöllisin näytteenotoin kesä- tai talviuintikauden aikana. Uimavedestä tutkitaan E.Coli-bakteerit ja suolistoperäiset enterokokit. Vesi tarkistetaan myös visuaalisesti.

Syanobakteerit (ns. sinilevät) voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Lapset ja lemmikit ovat erityisen herkkiä näille myrkyille. Koska levätilanne vaihtelee suhteellisen nopeasti, tulee aina tarkistaa miltä uimavesi näyttää ennen uimista. Mikäli levää esiintyy, tulee uimista välttää. Lue lisää terveystarkastajan ajatuksista aiheesta blogissamme(avautuu uuteen ikkunaan).

Suuremmille yleisille uimarannoille määritetään jokaisen uimakauden jälkeen uimavesiluokka, joka lasketaan neljän uimakauden tulosten perusteella. Vallitsevat uimavesiluokat löytyvät ylläpitäjien kotisivuilta.

Suuremmille uimarannoille laaditaan myös uimarantaprofiili, jossa uimarannan tiedot sekä ominaispiirteet huomioidaan. Profiilit löytyvät ylläpitäjien kotisivuilta.

Lisätietoja:

Uimavesitulokset ja lisätietoja uimarannoista, Hanko(avautuu uuteen ikkunaan)

Uimavesitulokset ja lisätietoja uimarannoista, Raasepori(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Uimavesitulokset ja lisätietoja uimarannoista, Inkoo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Yleisöllä on mahdollisuus tehdä ehdotuksia ja huomautuksia valvottavien uimarantojen luetteloon. Kirjalliset kommentit voi lähettää Eteläkärjen ympäristöterveyden palautejärjestelmän kautta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Luettelo päivitetään, kun muutoksia tapahtuu.

Yleiset ja pienet yleiset uimarannat Eteläkärjen ympäristöterveyden valvonta-alueella ovat:

Hanko:

 Plagen-Bellevue, Tulliniemi eteläinen, Slaktis, Märsan, Lappohjan uimaranta, Silversand, Hangonkylän uimaranta ja Regattaranta

Inkoo:

Koivuniemi, Björnviken, Djupträsk, Bjursviken, Stockängsudden (Bjurs)

Raasepori:

Knipan, Campingen, Gumnäs, Kaskimaa, Bajon, Bastsjö, Box, Bromarv (Furuvik), Flacksjö, Grabbskog, Hummeldal, Kisakeskus, Knipnäs, Lagmans, Ramsholmen, Sjövik, Padva, Skogsängsgölen, Mustion ruukki, Vikstrand

Uima-altaat

Allasvedestä tutkitaan mikrobiologinen laadun osalta ja mm. klooripitoisuus, trihalometaanit (THM) ja pH mitataan. Näytteiden määrä vuodessa perustuu käyttäjien määrään. Näytetulokset tulee olla kävijöiden nähtävillä.