Siirry sisältöön

Symiblogi 34b, 12/2021: Pakkausmerkinnät, osa 2/3 – Kuumat paikat?

Blogit 17.12.2021

Saako pakkausmerkinnöissä olla sekä ”gluteeniton” että ”saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia” merkinnät? Saako riisiviinietikkauutteella väittää olevan myrkyn poisto vaikutusta? Kolmeosaisessa blogikirjoituksessani käsittelen miten sinä kokkina, leipurina tai yksityishenkilönä onnistuisit pakkausmerkinnöissä jo ensikertalaisena.

Gluteeniton vai huolimaton?

Laatimalla ja seuraamalla reseptejä voit tunnistaa paljonko tiettyä ainesosaa päätyy lopputuotteeseen. Sinun on myös huomioitava muut tekijät, kuten jauhopöly työpinnoilla, työvaatteissa ja myös sisäilmassa. Tämä on hyvin tärkeätä, varsinkin jos vehnäjauhoja (tai muita jauhoja) eivät sisälly reseptiin. Jos kaiken lisäksi aiot valmistaa ”gluteenitonta”, on sinulla oltava ankara hallinta gluteenin erillään pidosta valmistustiloissa. Tiesitkö, että lopputuotetta saa väittää gluteenittomaksi vain, jos gluteenipitoisuus ei ylitä 20:tä mg/kg kuluttajille myyntivalmiissa elintarvikkeessa?

Muista, että sisältöluettelo on pakollinen, kuten myös vaaramerkinnät kuten ”saattaa sisältää jäämiä…” tarvittaessa. Vastakohtana näille ovat vapaaehtoiset merkinnät, kuten ”gluteeniton” tai ”maidoton”, joita tulee käyttää vain sellaisen harkinnan jälkeen, jolloin on todettu väitteille olevan riittäviä todisteita.

Palataan pakkaukseen, jossa olivat sekä ”gluteeniton”-merkintä että ”saattaa sisältää jäämiä…”- merkintä. Ensivaikutelma voi olla epäselvä ja sekava. Merkinnät ovat tosin oikein, jos väittämä ”gluteeniton” on oikein JA gluteenin määrä lopputuotteessa on todistetusti alle 20mg/kg.  

Ravitsemus- ja terveysväittämät

Aiemmassa blogikirjoituksessani kirjoitin, ettei lääkkeellisiä väitteitä saa lainkaan käyttää. Pitää paikkansa, vain lääkkeillä saa väittää olevan lääkkeellisiä vaikutuksia. On kuitenkin ravitsemus- ja terveysväitteitä, jotka ovat (tarkan byrokraattisen prosessin jälkeen) hyväksyttyjä käytettäväksi tiettyjen elintarvikkeiden markkinoinnissa. Tässä sinun ei tule arvailla, työ on tehty sinulle valmiiksi: väite on joko hyväksytty käyttöön tai ei.  

EU komission verkkosivuilta voit tarkistaa, onko tietty terveysväittämä hyväksytty tietyn elintarvikkeen markkinoinnissa. Nopeasti saan vastauksen: Riisiviinietikkauutteen osalta ei ole sallittua väittää sillä olevan myrkyn poisto vaikutusta. Tämän lisäksi vaikuttaa siltä, ettei millään elintarvikkeella saa väittää olevan vaikutusta myrkyn poistoon (en. detox).   

Kolmas ja viimeinen kirjoitus pakkausmerkinnöistä julkaistaan 20.12.2021

Henna Björkqvist

Kirjoittaja on terveystarkastaja sekä kuluttaja, joka kriittisesti tarkistaa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja markkinointia.

Lue lisää aiheesta:

Pakkausmerkinnät, Osa 1/3 – Polttava kysymys? (Symiblogi 34a)

Elintarviketeollisuusliiton ohje allergeenien varoitusmerkinnöistä(siirryt toiseen palveluun)

Ruokaviraston sivut ravitsemus- ja terveysväitteistä(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista