Siirry sisältöön

Osallistuva budjetointi 2024

Vuoden 2024 kaupungin talousarvioon on varattu 20 000 euron suuruinen määräraha osallistuvaan budjetointiin.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat voivat jättää ideoita kaupungin kehittämiseksi. Kaikki tulleet ideat arvioidaan ja toteuttamiskelpoiset ideat viedään äänestykseen. Äänestämällä asukkaat päättävät, mikä/mitkä ideoista toteutetaan.

Ohjeistus / Ehdotusten arviointikriteerit

 • Kehittämisidea on toteutettavissa vuonna 2024.
 • Ideoita voivat jättää yksityiset henkilöt, yhdistykset/yhteisöt, koulu- ja varhaiskasvatusryhmät sekä yritykset (ei kuitenkaan kaupalliseen tarkoitukseen).
 • Ideoinnissa ei ole ikärajaa ja idean voi jättää myös nimettömänä.
 • Kehittämisidea tulee olla kaupungin toimivallassa sekä säännösten ja lainsäädännön mukaisia (ei kohdennu esimerkiksi yksityiselle maa-alueelle).
 • Huomioithan ehdotusta laatiessasi, ettei summa riitä esimerkiksi kokonaisten leikkipuistojen rakentamiseen tai henkilöstörekrytointeihin.
 • Idean on oltava suunnattu voittoa tavoittelemattomaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen.
 • Idea ei saa olla voimassa olevan kaavan tai kaupungin tekemien päätösten vastainen.
 • Toteuttamisen ei tulisi lisätä vuosittain toistuvia kustannuksia merkittävästi.
 • Kaupungilla on oikeus muokata ja jatkojalostaa/ kehittää ideaa.
 • Kaikki ehdotukset eivät välttämättä etene äänestysvaiheeseen, mutta niitä voidaan hyödyntää myös tulevaisuuden kehityskohteita ajatellen.

Anna ehdotuksesi 17.5.2024 mennessä.

Voit myös jättää ehdotuksesi kirjaston aloitelaatikkoon. Pyydä lomake ja ohjeistus kirjaston lainaustiskiltä.

Kyselyn sulkeutumisen jälkeen ehdotukset käydään läpi ja toteuttamiskelpoiset valitaan äänestysvaiheeseen. Tavoitteena on, että äänestys on käynnissä kesäkuussa 2024.

 1. Ehdota ideaa 19.4.-17.5.2024
  Ideointivaiheessa voit ideoida vapaasti. Ideointivaiheen tavoitteena on löytää mahdollisimman paljon ehdotuksia sellaisista ideoista, jotka tekisivät Hangosta entistä paremman kaupungin meille kaikille. Budjetti voi jakautua useammalle idealle.

  Jotta ideat voivat edetä äänestykseen, niiden täytyy täyttää kaikki yllä olevat kriteerit.

  Idean jättäjän nimeä ei julkaista idean yhteydessä. Yhteystiedot voi jättää, jotta arviointiryhmä voi tarvittaessa pyytää lisätietoja.
 2. Arviointivaihe
  Arviointiryhmä käy läpi kaikki ehdotetut ideat. Ideoille lasketaan alustava kustannusarvio ja mahdollinen toteutusaikataulu. Ideat, jotka eivät vastaa arviointikriteerejä karsitaan tässä vaiheessa. Toteuttamiskelpoiset ideat viedään äänestykseen.
 3. Äänestysvaihe / kesäkuu 2024
  Äänestysvaiheessa voit antaa äänesi ideoille osallistuvan budjetin mukaan. Eniten ääniä saaneet ideat siirtyvät toteutusvaiheeseen.
 4. Toteutusvaihe / syksy 2024
  Toteutettavat ideat valitaan äänimäärän ja käytettävissä olevan budjetin puitteissa. Ideat toteutetaan vuoden 2024 aikana.