Siirry sisältöön

Symiblogi 68, 7/2024 Pihapuut – sekä ympäristö- että terveydensuojelun etulinjassa

Blogit 15.7.2024

Totesimme ympäristöpuolen kollegani Marian kanssa taannoin puiden merkityksen molempien tavoitteille. Varsinkin näin kesähelteillä on tärkeää nostaa katseet puita päin. Muiden terveysvaikutusten lisäksi saavat puut varjoillaan ympäristön tuntumaan merkittävästi, jopa 10 °C, viileämmältä. Vaikutus tuntuu myös sisällä ja pienentää siten terveysriskejä. Joten jos puutarhassasi ei ole puita, olisi ehkä hyvä miettiä miksi ei? Puut luovat oivan näyttämön pörriäisten ja lintujen seuraamiselle (varjossa olevasta) riippumatosta, joskus jopa hedelmiä syötäväksi. Sen lisäksi ne imevät hulevesiä ja suojaavat siten taloa ja puutarhaa. Toki sopivasti on valttia, eihän kukaan halua juuria vesiputkiinsa. Suotuisasti sijoitetut puut voivat kuitenkin lisätä viihtyvyyttä sekä ulkona, että sisällä. Kaupunkiympäristöjen vihreyttä ja puustoa lisätään nykyisin juuri siedettävämpien olosuhteiden aikaansaamiseksi, mutta voimme itsekin vaikuttaa. Perinteisesti suomalaiset pihat ovat olleet vehreitä, mutta viime aikoina on trendi ollut helposti hoidettaviin, koviin ja tasaisiin pihapintoihin, jotka myös vastaanottavat hulevesiä heikommin. Joten ehkä olisi aika tehdä jotakin omasi ja puutarhasi hyvinvoinnille, istuta puu ja nauti kesästä!

Katianna Kuula ja Maria Eriksson

Kirjoittaja I on yksikön päällikkö ja hyvin kiitollinen sille, joka aikanaan ymmärsi istuttaa varjostavan ruotsinpihlajan kotipihalleni.
Kirjoittaja II on ympäristöpäällikkö ja iloinen siitä, että yhä useampi pihanomistaja ymmärtää pihapuiden arvon.

Lisälukemista kaipaavalle:
Pihojemme aarre(siirryt toiseen palveluun), Raaseporin kaupungin julkaisu kaupungin puista, löytyy teemasivulta
Puiden vaikutuksesta ympäristön viilentämiseen(siirryt toiseen palveluun) (eng), Speak & al, Landscape and Urban Planning
Vol 197, 5/2020
Helteiden terveysvaaroista(siirryt toiseen palveluun), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teemasivut
Kaupunkivihreästä(siirryt toiseen palveluun), Suomen ympäristökeskuksen hankesivut ratkaisukortteineen
-Aiempi Symiblogi säästä ja terveydestä