Siirry sisältöön

Symiblogi 37 3/2022 Ilmoitus elintarviketoiminnasta- Kuka, mitä, milloin?

Blogit 15.3.2022

Harkitsetko jäätelön myyntiä, grillikioskin avaamista tai kesäkahvilan pitämistä? Siinä tapauksessa sinun täytyy todennäköisesti tehdä ilmoitus elintarviketoiminnasta.

Periaatteessa kaikesta toiminnasta, missä myydään, valmistellaan, kuljetaan, säilytetään tai muulla tavalla käsitellään elintarvikkeita, on tehtävä ilmoitus toiminnasta paikalliselle valvontaviranomaiselle, eli meille terveystarkastajille. Tällainen toiminta voi olla esimerkiksi ravintola, kahvila, kauppa, kioski, koulukeittiö, leipomo ym. Myös virtuaalinen sekä liikkuva elintarviketoiminta (kuten myyntivaunu tai -teltta) voi olla ilmoitusvelvollinen, kuten myös kotikeittiössä tapahtuvaa toiminta. Jos liikkuva toiminta on rekisteröity toisessa kunnassa, ilmoitus väliaikaisesta myynnistä voi olla riittävä.

Sinun tulee tehdä ilmoitus elintarviketoiminnasta neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Kun ilmoitus saapuu meille, rekisteröimme toimintasi, mikä tarkoittaa, että toiminta on valvontakohde ja voimme tulla tarkastukselle. Saat todistuksen rekisteröinnistä ja ilmoituksen käsittelystä peritään maksu. Rekisteröidystä elintarviketoiminnasta peritään myös tästä vuodesta alkaen vuosittainen valvonnan perusmaksu. Muutama poikkeus ilmoitusvelvollisuudesta löytyy. Ne on määritelty tarkemmin elintarvikelain 10 §. Aina jos toiminnassa jatkuvasti käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee toiminta ilmoittaa.  

Kun perustat elintarviketoimintaa, on syytä selvittää myös muita mahdollisia tarvittavia ilmoituksia ja lupia esimerkiksi kunnan teknisistä palveluista, rakennusvalvonnalta ja alkoholiviranomaisilta.

Jos toiminnassasi tapahtuu muutoksia, niistä tulee myös ilmoittaa meille. Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi laajempi remontti ja toiminnan laajentaminen, toimintamuodon vaihtuminen kahvilatoiminnasta ravintolatoimintaan tai toiminnanharjoittajan vaihtuminen. Usein oleellisen muutoksen yhteydessä on tehtävä uusi rekisteröinti. Elintarviketoiminnan rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Toiminnanharjoittajana olet myös velvollinen ilmoittamaan toiminnan lopettamisesta, sen voi tehdä helposti sähköpostitse meille. Ilmoitus toiminnan lopettamisesta kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta vältät turhat maksut.

Jos toiminnassa käsitellään eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä, sinun tulee ilmoituksen sijaan tehdä hakemus elintarvikehuoneiston hyväksymisestä ennen toiminnan aloittamista. Kyseessä on siinä tapauksessa hyväksytty elintarvikehuoneisto, ns. laitostoiminta.

Kun täytät ilmoituksesi elintarviketoiminnasta, on se syytä tehdä huolellisesti, niin hakemuksen käsittely on myös sujuvampi. Liitä pakolliset liitteet, kuten elintarvikehuoneiston pohjapiirustus. Muista, että meiltä voi aina kysyä lisää tietoa.

Meidän nettisivuilta(avautuu uuteen ikkunaan) löytyy elintarviketoiminnan ilmoituslomakkeet.

Lisää tietoa elintarviketoiminnan perustamisesta löytyy esim. Ruokaviraston nettisivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Karolina Örnmark

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka mm. käsittelee sinun ilmoituksesi elintarviketoiminnasta.

Ajankohtaista