Siirry sisältöön

Symiblogi 26, 4/2021 Laatua jäätelöösi

Blogit 12.4.2021

Kirjoitushetkellä sataa kaatamalla ja lounasmyrsky puskee Hangosta koko Länsi-Uudellemaalle. Mutta nyt on aika ajatella ensi kesän jäätelön myyntiä. Usein nuoret ja kokemattomat henkilöt aloittavat ammattiuransa jäätelökioskeissa, usein myös yksityisyrittäjinä. Se on houkutteleva kesätyöllistymistapa, josta on hauska unelmoida jo kevättalvella. Mutta mitä tehdä ja mitä todella tarvitaan aloitettaessa.

Itse kioski on usein siirrettävä tila nk. liikkuva elintarvikehuoneisto, jonka sijoittamiseen tarvitset luvan. Olet ehkä jo ollut asiasta yhteydessä kunnan teknisiin palveluihin. Muista myös ottaa yhteyttä terveystarkastajiin hyvissä ajoin ennen kuin aloitat. Kaikki julkinen elintarviketoiminta pitää ilmoittaa ja sitä valvotaan. Valvonta on maksullista.

Tulee muistaa, että irtojäätelö on pakkaamaton elintarvike, joka pilaantuu helposti, jos käsittely ei ole tarpeeksi hygieenistä. Se tarkoittaa, että jäätelössä voi alkaa kasvaa bakteereja. Jäätelö ei todellakaan ole helpoimmin käsiteltävä elintarvike. Siksi jäätelön myyntiä koskee useampia vaatimuksia kuin ensi sijaissa tulee ajatelleeksi.

Jäätelökioskissa on harvoin kaikkia tarvittavia tiloja, jotka tarvitaan hyvän hygienian ylläpitämiseksi. Voi olla hyvä sopia läheisen suuremman elintarvikehuoneiston kanssa tukitilasta esim. ruokakaupan ja ravintolan kanssa. Tarvitaan mm. henkilökunnan käymälä- ja pukutilat sekä siivouskomero juoksevalla vedellä ja viemärillä. Kioskissa tulee olla lämmintä ja kylmää vettä. Jäätelö suojataan pölyltä, siitepölyltä ym. pitämällä kioskin ovi aina kiinni ja jäätelö säilytetään pisarasuojan takana. Irtojäätelöä ei voida myydä itsepalvelumyynnissä. Jos halutaan asiakkaille istumapaikkoja, tulee olla myös asiakaskäymälä.

Myyjät itse? Taaskin jääteIön pilaantumisherkkyys nostaa vaatimuksia. Yrittäjän tulee hankkija sopimus työterveyshuollosta ja sieltä kaikkien myyjien pitää saada terveystodistus, joka osoittaa, ettei heillä ole tarttuvia tauteja myyntityön alkaessa. Lisäksi vaaditaan Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti hygieniapassi jokaiselle henkilölle, joka on tehnyt samantyyppisiä työtehtäviä vähintään kolme kuukautta koko työuransa aikana.

Ja muista: ÄLÄ säilytä jäätelökauhoja vedessä!
Vesi lämpenee nopeasti ja yhdessä kauhan makean jäätelön kanssa muodostuu miljardeja bakteereja.

Ja lopuksi: Mieti etukäteen mitä teet, jos saat asiakkaan, joka kertoo olevansa allerginen. Silloin on tärkeä, että eri jäätelömakuja ei ole sekoitettu keskenään esim. samalla jäätelökauhalla.

Kun olet tehnyt kaiken tämän: Myy laadukasta jäätelöäsi ilolla!

Kerstin Lindqvist
Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka tekee lähinnä elintarvikevalvontaa

Ajankohtaista