Siirry sisältöön
Tapahtuma

Le Petit Festival du Theatre, Hanko 10. juhlavuosi

Hinta:
Maksuton / 15€ / 20€ / 25€ / 30€
Järjestäjä:
Le Petit Festival, Hanko 2024
Järjestäjän sähköposti:
@lepetitfestivalhanko
Ilmoittaudu tapahtumaan

Le Petit Festival du Theatre, Hanko 10. juhlavuosi
22 – 25.8.2024

+ Näyttely Vanhan museon tiloissa 9.-27.8 ( lisätietoa myöhemmin )

Liput ennakkoon tiketti.fi
Myös ilmaisia esityksiä ja vapaalippuja jaetaan. Lippuja voi ostaa tapahtumapaikoilta tuntia ennen esityksiä tai festivaalitoimistosta tapahtuma-aikana Hangon kaupungintalo 1 krs, Vuorikatu 1.

OHJELMA

TO 22.8.2024 klo 12 – 12.50 

Hula Hula esitys ja työpaja. Koululaisille / för skolelever 4 – 6 lk. Hangon kaupungintalo, Vuorikatu 1

Nurinpäin kollektiivi, Antti Tolvi & Pauliina Vesslin

Runollisia kuvia mahdottomuudesta. Kokeellisen elektronisen musiikin, esineteatterin ja performanssitaiteen inspiroima visuaalinen konsertti lapsille. Hula Hulassa säveltäjä Antti Tolvin ja nukketeatteritaiteilija Pauliina Vesslinin hahmot Pinkki ja Karhu matkaavat olohuoneen matolta toisiin maailmoihin esineiden ja niiden tuottaman äänen ja musiikin avulla. Pinkki ja Karhu tuovat yleisön nähtäville veden, valon, tuulen, muovipussien, vessapaperin ja muiden arkipäivän esineiden kertomat tarinat soittamalla niiden musiikkia.

Kuvat / Bilder: Christopher Senn
Pukusuunnittelu / Dräkter: Maria Zitting
Tuotanto / produktion: Nurinpäin Kollektiivi

PE 23.8 Klo 19

Vihreä Keiju – runo- ja musiikkiesitys.

Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1. Liput 30€ / 20€ / passi.

Mikään ei silti pysty samaan kuin myrkky, joka vuotaa sinun silmistäsi,
Vihreistä silmistäsi, lammikoista, joista vapiseva sieluni näkee nurjan puolensa.
–Charles Baudelaire

Vihreä Keiju on näyttämö-runo- ja musiikkiteos. Sen pohjana ovat Charles Baudelairen runot, jotka ovat toimineet inspiraationa säveltäjille. Esiintyjinä Kansallisteatterin näyttelijä Jussi Lehtonen, cembalisti Assi Karttunen ja sellisti – gambisti Louna Hosia. Kirkkauden ja samentumisen kontrasti lyö leimansa myös esityksen installaationomaiselle visualisoinnille ja valosuunnittelulle jonka on luonut Mia Kivinen. Kivinen yhdistää työssään yli kahdenkymmenen vuoden kokemustaan valosuunnittelijana. Hän näkee esitystilan valoineen ja esiintyjineen tilallisena kokonaisuutena ja häntä kiinnostaa abstrakti ja minimalistinen tilan käsittely. Työryhmä Jussi Lehtonen, Assi Karttunen, Louna Hosia ja Mia Kivinen.

 

Klo 22, Grande Mahogany

Pub Grönan, Bulevardi 17. Liput 25€ / passi

Grande Mahogany, multi-instrumentalisti ja vokalisti, julkaisi vuoden alussa debyyttialbuminsa As Grande As! Grande Mahogany on herättänyt kiinnostusta kansainvälisissä musiikkimedioissa, ja aikaisemmat singlet “Angle of The Dangle” ja “Thundercurls” ovat keränneet suitsutusta. Tämä monitaituri heijastaa musiikillisten pioneereiden henkeä, rikkoen rajoja ja loihtien äänen, joka on kyllästetty funkin, vaihtoehtorockin, RnB’n ja psykedeelian -tyylisten ilmentymien raikkaudella. Wah-wah-pedaalit ovat aina matkassa, kun Grande Mahogany luo pyörteilevää sekoitusta sielukkaista rytmeistä, svengaavista melodialinjoista ja sähköistävistä riffeistä. Nykyään kotipesänään Helsinki, hän ja live-yhtyeensä nostattavat äänimyrskyn joka kaikuu funk-pioneereiden vapaan hengen mukana. Grande Mahogany -alter egon takaa löytyy suomalais-ghanalainen Jesse Essel, joka muutti perheensä kanssa 11-vuotiaana Suomesta Englantiin, Manchesteriin, jossa hän löysi oman tyylinsä ja imi itseensä vaikutteita kaupungin moninaisesta musiikkiskenestä.

24.-25.8 Viikonlopun ajan

LA 24.8

Adrian Sundberg ja Taikatinja – Taidepolku ( Reitti ilmoitetaan lähemmin. ) Vapaa pääsy.

Nuoret taideopiskelijat ovat suunnitelleet festivaalille Taidepolun jonka reitin perustan muodostavat haikurunot ja lyhyet mietelmät, jotka osoittavat jotain oivaltavaa tai kiehtovaa olinpaikastaan. Polulle rakentuu liäsksi pieniä ympäristötaideteoksia, joiden rakentamiseen kävijät voivat osallistua. Tunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa käpy-aiheisilla mietteillä ja runoilla, kuten tällä Adrianin kirjoittamalla haikulla:

”Kävyn suomujen
kätkössä kokonainen
metsä odottaa.”

Adrian Sundberg on 23-vuotias hankolaissyntyinen taiteentekijä, joka maalaa, valokuvaa, kirjoittaa ja tekee keramiikkaa. Tällä hetkellä hän opiskelee kuvataidetta Lappeenrannassa. Taiteessaan Sundberg käsittelee luontoa ja mytologiaa, ja hän inspiroituu vanhoista tarinoista, runoista, tieteestä ja itämaisesta kulttuurista. Myös luonnossa samoilu ja vuodenaikojen seuraaminen tarjoavat loputtomasti ihmeteltävää. Sundberg haluaa luoda taidetta, josta kaikki voivat nauttia, mutta joka käsittelee samalla suuria ja syvällisiä kysymyksiä.

LA 24. 8 Klo 13.15 – 14.15, TARGET Roadtrip

Hangon juna-asema (esitys alkaa asemalaiturilla, raide 1) . Päivälippu asemalle 30 / 20 / passi.

Hanko Station on TARGET Roadtrip 2024:n päättävä paikkasidonnainen esitys jossa tilan haltuunotto ja esiintyjien keskinäinen luottamus ja sanaton kommunikaatio nousee keskiöön. Nelihenkinen esiintyjäryhmä saapuu Hangon juna-asemalle ja täyttää asemahallin liikkeellä, äänellä ja kohtaamisilla. Tunnin pituinen esitys elävöittää aikoinaan junamatkailijoita palvellutta tilaa nykytanssin, elektronisen musiikin ja kukka-asetelmien voimin. Matkalle lähteminen, saapuminen, matkaseura, sattuma, kukoistus ja kuihtuminen ohjaavat teoksen kulkua. Esitys virittää uinuneen tilan uusia mahdollisuuksia vastaanottavaksi. TARGET Roadtrip kiertue syntyi halusta tuoda taidetta lähelle ja sitä kautta nostaa esiin vuorovaikutussuhdetta yleisön kanssa.

TARGET Helsinki on vuonna 2020 perustettu monitaiteellinen ensemble, joka suhtautuu ennakkoluulottomasti nykytanssin viemiseen uudenlaisiin toimintaympäristöihin teatteritilojen ulkopuolella. TARGETin tanssitaiteilijat Natasha Lommi ja Elina Häyrynen ovat toteuttaneet vuosina 2023-2024 eripuolilla Suomea kiertäneen TARGET Roadtrip -hankkeen ja kutsuivat kertueen päätösosaan mukaan muusiikko/äänisuunnittelija Josu Mämmin sekä hankolaislähtöisen tanssitaiteilija Saara Töyrylän.

IG @targethelsinki

Klo 15 RISA – Bits and Pieces

Hangon Asema, Asematori 1. Päivälippu asemalle 30 / 20 / passi.

RISA- Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä, sirkus- ja tanssitaiteilijattyöskentelevät tanssin, sirkuksen, teatterin ja elokuvan parissa esiintyvinä taiteilijoina ja koreografeina omien teosten parissa. 2018 he perustivat RISAn foorumiksi omalle taiteelliselletyöskentelylle. `Yhdessä olemme luoneet ja kehittäneet uudenlaista liikekieltäparityöskentelyyn, jossa yhdistyvät pariakrobatia ja tanssi
ainutlaatuisella tavalla. Haluamme työssämme rikkoa olemassa olevia sääntöjä ja lajityyppien rajoituksia. Teoksemme nousevat ajastamme ja heijastavat maailmamme tilaa, pyrkien luomaan yhteyden kaikkiin ihmisiin.´

RISA:n liikekieli on kiemuraista ja virtaavaa, runollista, näyttävää ja yllättävää.
Pari janoaa uusia oivalluksia ja pyrkii löytämään reittejä, jotka eivät perustu ennalta määriteltyihin olettamuksiin. Risa luo liikettä ajatuksesta ja tunteesta käsin, ympäröivää maailmaa peilaten.

Meren rannalla, horjuen. Jakautuneena palasiksi ja palasiksi.
Ylösalaisin, kadoksissa ja löydettyinä. Jäljellä on vain sirpaleita.
Kaipaan sinua. Kaipaan minua. Minä rakastan sinua.

Performanssitaiteilijat:

Gustaf Broms (SWE)
Gustaf Broms asuu ja työskentelee Ruotsissa, Vendelin metsässä. Taiteessaan hän tutkii tietoisuuden luonnetta, dualistista ”minä”-käsitystä, kehossa olemisen biologista todellisuutta ja mielen havaintojen kokemusta. Broms aloitti valokuvauksen ja installaatioiden parissa, mutta löysi oman ilmaisunsa performanssitaiteen prosessien parissa.
Vuonna 1991 Broms poltti kaikki työnsä ja ymmärsi toiminnan intensiteetin ja ylivertaisen voiman. Vuonna 2005 hän sai valmiiksi sarjan teoksia nimeltä ”5 uskoa rohkealle uudelle maailmalle”, jossa hän työskenteli esineiden kanssa, jotka olivat fyysisesti liian raskaita kehon liikuteltaviksi. Nämä kaksi kokemusta loivat kaipuun tutkia muodotonta ja johtivat Trish Littlerin kanssa tehtyyn projektiin nimeltä ”A Walking Piece”. Siinä taiteilijat viettivät 18 kuukautta kävellen Itä-Euroopan halki. Tällä hetkellä Broms työstää teoksissaan omaa kehoa käyttäen käsitteitä sisäisestä/ulkoisesta ja liikkeestä/hiljaisuudesta. Jatkuva kysymys kuuluu: ”Miksi tämän kehon tanssivat atomit eivät sulaudu sitä ympäröiviin tanssiviin atomeihin?”

Maline Casta (SWE)
Maline Casta työskentelee kuvataiteen parissa, käyttäen laajasti sen eri ilmaisumuotoja, kuten kuvitusta, lavastusta, performanssia ja tilainstallaatioita. Hänen taustansa on lavastussuunnittelussa ja hän on valmistunut New Yorkin yliopiston muotoilun jatkokoulutusohjelmasta Tischin taidekoulusta. Hänellä on myös maisterintutkinto tarinankerronnassa Tukholman Konstfackin taideteollisesta korkeakoulusta. Malinen työt ovat usein paikkakohtaisia ja interaktiivisia. Hän on kiinnostunut peliteorioista ja valtarakenteista.

Helinä Hukkataival
Helinä Hukkataival (s.1941) valmistui kuvataideopettajaksi 1966 ja suoritti kuvataiteen BA-tutkinnon 2017. Hän aloitti näyttelytoiminnan opetustyönsä ohella vuonna 1969. Vuodesta 1990 alkaen hän alkoi keskittyä performanssitaiteeseen ja laajensi myöhemmin tuotantoaan kattamaan myös valokuvauksen, videotaiteen ja installaatiot.
Hukkataival sai Suomen kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2004.
Hänellä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä, performansseja, live-performanssi- ja videoinstallaatioita sekä valokuvia Suomessa ja ulkomailla.

Klo 18 Ines Trikovic & Mikael Jakobsson

Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1.
30 / 25 / passi, varaa paikka ennakkoon festivaalitoimistosta!

Tunnelmallinen jazz-ilta ja kroatialaisia viinejä. Kroatian jazzhelmi, maineikkaassa New Yorkin Carnegie Hallissa jazzlegendojen kanssa konsertoinut Ines Trikovic palaa Hankoon konsertoimaan huippupianisti Mikael Jakobssonin kanssa.

 

Klo 20 Verneri Pohjola & Perttu Saksa: Metsän jälkiä

Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1. 35€  / 30€ / passi

Trumpetisti ja säveltäjä Verneri Pohjola ja kuvataiteilija Perttu Saksa jatkavat luontosuhteidensa pohtimista improvisoidun musiikin ja videotaiteen kautta. Installaation ja konsertin muotoon heräävä teos on samana päivänä syntyneiden taiteilijoiden ja sielunveljen yhteistyö, joka ammentaa inspiraatiota vanhojen metsien sylistä ja puiden hengistä.

 

 

SU 25.8

Klo 11 – 12 Aapo Repo – Toisenlaiset sankarit

Esitys lapsille ja perheille. Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1.  15€ / perhe 50€ / passi

Toisenlaisia sankareita on esitys, jossa yhdistellään pohjoismaista tarustoa mielikuvituksen vapaalla siveltimellä etsien. Hirvet, karhut ja salaperäiset maanalaiset asukkaat sekä ilmoissa liihottelevat outoudet kuljettavat meidät vuodenkierron verran ajassa eteenpäin.
Mukana esityksessä käytetään mielikuvituslaseja. Ne asetetaan silmille yhdessä näyttelijän kanssa ennen esityksen alkua. Näytelmää kuljettavat visuaalisen maailman lisäksi tutut lorut, leikit ja laulut. Lapset kutsutaan mukaan Hirvikunnan ritarikunnan jäseniksi ja tarinan sankareiksi. Me Leikkitarkastajat: Aapo ja Jyrki toivomme saavamme toteuttaa onnistumisen ja yhdessä toimimisen kokemuksia – yhteisöllisyyttä ja taiteen moni-ilmeisyyttä. Sillä kaikki mitä näemme, koemme ja aistimme on täynnä yllätyksiä.
Tekijöiden äidinkieli on suomi, mutta myös ruotsiksi löytyy tarinaan avaimia. Tai Hirvi-Simbergin omaa kieltä voi ymmärtää omalla mielellään tulkiten.
Nyt se leikki jatkuu!

 

Käsikirjoitus ja ideointi: Jyrki Tamminen ja Aapo Repo
Ohjaus: Jyrki Tamminen
Visualisointi ja valmistus: Aapo Repo
Nuket ja hahmot: Aapo Repo
Musiikillinen ideointi: Aapo Repo ja Jyrki Tamminen
Tuotanto: Nukketeatteri Reaktori 2024
Ensi-ilta 18.5.2024

24.-25.8 Viikonlopun ajan

Klo 13 – 15

Lyhäreitä ja Nightbird konsertti Kino Olympiassa, Vuorikatu 11.
20€ / passi

klo 13.00Eläimen kuva

Eläimen Kuva on poeettinen dokumenttielokuva, joka tarkastelee ihmisen ja eläimen suhdetta luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta. Verneri Pohjolan ja Mika Kallion elokuvaan säveltämä musiikki yhdistyy pohjoiseen kuvamaailmaan ja toimii kielenä ihmisen ja eläimen välillä.
Kesto 30min
Musiikki: Verneri Pohjola ja Mika Kallio
Ohjaus ja Käsikirjoitus: Perttu Saksa
Äänitys ja Miksaus: Finnvox Studiot Oy
Kuvaus, Leikkaus, Äänisuunnittelu: Perttu Saksa
Yhteistyössä: AVEK, Jokes, Suomen Kulttuurirahasto,
Salon Taidemuseo.
HUOM! Taiteilijat Verneri Pohjola ja Perttu Saksa ovat mukana festivaalin ohjelmistossa Hangossa.

klo 13.30 Musiikkivideo
Lauri Porra: Stasis
Ohjaus Perttu Saksa
Musiikki: Lauri Porra
Tanssija Saara Töyrylä
Koreografia: Saara Töyrylä ja Ervi Siren

Klo 14
Nightbird
Kino Olympia, Vuorikatu 11.
20€ / passi

Vaasalaislähtöinen folk noir & roots blues laulaja-lauluntekijä ja kitaristi Anna – Stina Jungerstam palaa Hankoon. Avoimen vireen kuutamo americana-folkkia ja syvästi varhaiseen delta bluesiin juurtunutta musiikkia, missä musiikilliset traditiot kohtaavat elämän värjäämät tekstit. Tämä on Pohjanmaan bluesia. Artistilta ilmestyi loppukeväästä uusi albumi.

“Hänen musiikissaan folk ja akustinen blues-perinne kietoutuu todella vangitsevaksi, omakohtaiseksi, ja raikkaaksi maailmaksi, jonne on suorastaan pakko lähteä harhailemaan. Itse kuulen tässä Nightbirdin musiikissa jotain hyvin universaalia, yleispätevää, eli voi periaatteessa toimia ihan missä vaan. Ja livenä kova, suosittelen. Homma on niin sanotusti hallussa, ei fiilistellä tyhjän päälle.” – Pekka Laine

 

Klo 16
Sami Saikkonen: Ter Minator – Rikkinäinen ja korjattu T-800 tanssii taas
Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1.

Tanssija sulautuu yhteen ja hajoaa samanaikaisesti, luoden visuaalisen minimalismin, joka kutsuu katsojan pohtimaan aikaa, tilaa ja ihmisen muuttuvaa olemusta.

Idea, konsepti, koreografia ja tanssi: Sami Saikkonen
Musiikki: Ofelia
Valosuunnittelu: Pietari Salmi
Lavastuksen ideointi: Markku Hakuri
Stailaus: Sonja Sorvola
Näyttämötyön ohjaus: Anna Veijalainen
Kuvat, videot ja projisoinnit: Heidi Bergström
Markkinointi ja tiedotus: Sini Salo
Tuotanto KokoTeatteri. Kantaesitys 17.4.202.

Sisältövaroitukset: Teos sisältää runsaasti vilkkuvia valoja, kovia ääniä sekä vähäpukeisuutta. Esiintyjä puhuu yleisölle, mutta siihen ei tarvitse reagoida.

 

Klo 20
Le Petit Festivaalin päätöskonsertti
Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1.

Riosenti (MEX- ARG)

Riosentí on nomadinen musiikkiprojekti, jolla on latinalaisamerikkalaiset juuret. Josué Avalos Meksikosta ja Aline Novaro Argentiinasta luovat kappaleita ja energisiä Soneja, jotka ovat saaneet vaikutteita Kaakkois-Meksikon perinteestä kitaran ja Jaranan säestyksellä. Riosentín musiikki syntyy tunteesta ja henkilökohtaisesta kokemuksesta, kokeiluista, fuusiosta ja juurista. Riosentín
musiikki on rytminen melankolia, joki, joka itkee, tanssii, nauraa ja laulaa. Kaksi ääntä, kitara ja jarana. Heidän musiikkinsa vie kuulijan matkalle innovatiivisen ja ajankohtaisen musiikin pariin, sekä kappaleiden teemojen vuoksi että puhtaan, selkeän estetiikkansa vuoksi. Riosentí johdattaa meidät lempeästi tarinoihin, kuten autiomaan yön hiljaisuuteen pehmeästi tanssivien melodioiden tai runsaiden ja energisten latinalaisen Amerikan rytmien tahdittamana.

 

Om Shira (IRAN – GER)

Om Shira, laulaja ja musiikkituottaja Omid Shirazy, varttui vallankumouksen jälkeisessä Iranissa ja saapui Saksaan ilman perhettä teini-ikäisenä. Hänelle musiikin tekeminen oli selviytymisen ehto ja tapa luoda yhteys ihmisiin yli kielimuurien. Hän rakensi omia soittimia ja tuotti varhaisia kappaleitaan ystävien kanssa Commodore-64:llä sekä esiintyi eri puolilla maailmaa live- konserttien ja DJ-settien merkeissä. Vuonna 2020 Om matkasi omille juurilleen Mesr Desertin ehdottomaan hiljaisuuteen. Kuukausien oleskelu antoi hänelle sielun kokemuksia elämästä ja kuolemasta, läheisyydestä ja etäisyydestä ja paranemisesta mikä välittyy uusissa kappaleissa. Matka vei kontaktien luomiseen, yhteistyöhön ja videokuvauksiin uusien sävellysten syntymäpaikalla. Tuloksena syntyi ”Heal”- albumi, joka kantautuu kuulijan sieluun kuin parantava voima. Om on uuden elektronisen musiikin esittämisen ja improvisoinnin rajoja rikkova artisti.
Hangossa kuullaan Omin soolokonsertti.

EXPO 9.-27.8 2024 , Hangon Taidegalleria ,Nycanderink 4

Radovan Jenko (SLO)

Radovan Jenko on palkittu muotoilija ja graafisen suunnittelun professori ja festivaalin vuosittainen yhteistyökumppani, joka tuottaa sen visuaalisen ilmeen. Le Petit Festivaalin juhlavuonna 2024 nähdään Jenkon kauniiden ja runollisten festivaalijulisteiden osasto. Radovan Jenko on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja professori. Hän opiskeli julistemuotoilua professori Henryk Tomaszewskin alaisuudessa ja maalaustaidetta professori Teresa Pagowskan alaisuudessa Varsovassa valmistuen vuonna 1981. Hän toimi 80-luvulla Aero Design studion johtajana, ja ryhtyi 1986 vapaaksi muotoilijaksi työskennellen eri yhtiöille omalla työhuoneellaan Sloveniassa. 1990-luvulla hän opetti visuaalista viestintää Ljubljanan Taideakatemiassa, jossa hän nykyään toimii myös kuvitustaiteen professorina. Hän on Brumen Foundation-säätiön perustaja, joka toimii visuaalisen viestinnän biennaalin järjestäjänä. Jenko on myös Ljubljanan Julistetaiteen biennaalin taiteellinen johtaja.

Le Petit Festivalin 10-vuotisjuhlavuoden yhteistyökumppaneihin ja oheistapahtumiin kuuluu lisäksi yhteistyö Hangon elokuvajuhlien ja Kino Olympian kanssa. Yhteistyö lastenkulttuurikeskus Västnyländska kultursamfundet rf:n kanssa, joka tuottaa lastenesityksen Hankoon osaksi 10-vuotisjuhlaa. Uutena tilana otetaan käyttöön Hangon kunnostettu funkkishelmi, entinen rautatieasema jossa esitetään festivaalin ohjelmistoa viikonlopun aikana. Lisäksi Le Petit Festival 10. näyttely tulee Hangon vanhaan museoon Itäsatamaan. Teoksia nähdään myös kaupungin kaduilla, rannoilla ja metsissä.

Tapahtumakalenteri