Siirry sisältöön

Omatoimitila

Hangon kaupunginkirjaston omatoimitilat ovat:

  • pääkirjaston lukusali
  • Lappohjan lähikirjasto

Kirjaston omatoimitila tarkoittaa sitä, että kirjasto on avoinna asiakkaille myös silloin, kun henkilökunta ei ole joko ollenkaan paikalla tai tekee kirjaston muita työtehtäviä. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole asiakaspalvelua.

Aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin pääset omatoimitilaan kirjautumalla kirjastokortillasi sekä siihen liitetyllä tunnusluvulla eli PIN-koodilla.

Mikäli kirjastokorttisi on asiakasrekisterissä käyttökiellossa, sisäänkirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu.

Omatoimiajan päättyessä kirjastossa kuulutetaan kaksi kuulutusta. Sinun on poistuttava kirjaston tiloista viipymättä viimeisen sulkemiskuulutuksen jälkeen. Omatoimitilaa valvotaan teknisesti. Jos aiheutat hälytyksen, sinun pitää korvata väärän hälytyksen kulut.

Henkilökunta opastaa sinua omatoimitilan ja lainausautomaatin käytössä kirjaston aukioloaikoina.

Kirjautuminen omatoimiaikana

Lehtilukusalin kirjautumislaite

1. Aseta kirjastokorttisi viivakoodi ylöspäin punaisen säteen alle

2. Näppäile PIN-koodisi (neljä numeroa)

3. Ulko-ovi on auki, kun näytöllä näkyy teksti ”Ovi on auki, astu sisään”. Ulko-ovi pysyy auki noin 20 sekuntia. Huom! Olet vastuussa niistä asiakkaista, jotka päästät sisään kirjastokortillasi.

4. Lappohjan kirjastossa on kirjautumislaite myös sisäoven vieressä. Aseta kirjastokortti n. 10-15 cm:n päähän lukijasta, jolloin laite lukee viivakoodin. Laitteen valo muuttuu vihreäksi ja voit avata oven.

Lappohjan kirjaston kirjautumislaite sisäoven vieressä.

Mitä kirjastossa voit tehdä omatoimiaikana

Pääkirjastossa omatoimitilaa on lehtilukusali. Siellä voit omatoimiaikana lukea lehtiä, käyttää asiakastietokoneita ja langatonta verkkoa sekä työskennellä ja opiskella. Lappohjan kirjastossa voit lisäksi lainata aineistoa automaatilla. Kummassakin kirjastossa voit noutaa ja lainata varauksesi.

Tietokoneiden ja muiden laitteiden mahdollisia ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Palautukset voit jättää palautusluukkuun samalla tavalla kuin kirjaston ollessa kiinni. Henkilökunta käsittelee palautukset seuraavana palveluaikana.

Palveluja, joissa tarvitaan henkilökuntaa, et voi käyttää omatoimiaikana. Näitä palveluja ovat esimerkiksi tunnusluvun eli PIN-koodin saaminen, maksujen maksaminen ja kirjastokortin hankkiminen.

Asiakkaan vastuu ja velvollisuudet

Saat omatoimitilan käyttöoikeuden, kun otat kirjastokortin ohessa käyttöösi tunnusluvun (PIN-koodin). Alle 15-vuotiaan asiakkaan omatoimitilan käyttöoikeudesta päättää huoltaja.

Kirjastokortilla ja tunnusluvulla pääsee omatoimiaikoina sisään vain kortinhaltija. Omatoimiaikana kirjastossa vieraileville lapsiperheille riittää, että huoltaja kirjautuu sisään omalla kirjastokortillaan.

Et saa päästää sivullisia kirjastoon omatoimiaikana. Olet vastuussa niistä henkilöistä, jotka päästät sisään kirjastokortillasi.

Jokainen käyttäjä on omalta osaltaan velvollinen edistämään yhteistä siisteyttä, viihtyvyyttä ja turvallisuutta kirjastossa. Asiallinen käyttäytyminen ja kirjaston pitäminen siistinä sekä luku- ja työrauhan antaminen muille on kaikkien asiakkaiden etu.

Turvallisuus

Omatoimitilojen turvallisuutta valvotaan kulunvalvonnalla ja tallentavalla kameravalvonnalla, joiden käytössä sovelletaan tietosuojalakia (1050/2018).

Kirjasto on yleinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Järjestyslain nojalla kirjastossa on omatoimiajallakin kiellettyä muun muassa päihteiden käyttö, käyttäytyminen toista henkilöä kohtaan uhkaavasti joko fyysisesti tai sanallisesti, sekä järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla. Kirjaston käyttösääntöjen ja järjestyslain rikkominen voivat johtaa määräaikaiseen omatoimitilojen käyttöoikeuksien menettämiseen. Rikkomuksista tehdään tarvittaessa rikosilmoitus poliisille. Alaikäisen asiakkaan kohdalla kirjasto ottaa yhteyttä huoltajaan.

Hätätilanteita varten näkyvillä on yleinen hätänumero sekä kiinteistön ongelmien ilmoittamista varten kiinteistöpäivystyksen numero.

Sitoudut noudattamaan sekä Hangon kaupunginkirjaston omatoimiajan että Helle-kirjastojen yleisiä käyttösääntöjä ja niihin tehtäviä muutoksia käydessään kirjastossa omatoimiaikana.