Varisniemen reitti on noin 1,2 km pituinen. Pysäköintipaikkoja venesatamien läheisyydessä on vain muutama. Polun varrella on kappelin muistomerkki, hiidenkirnu ja sotahistoriallinen rannikkopatteri.
https://www.hanko.fi/files/7705/yleisten_alueiden_kaytto_LUPA_2017_22.2.2017_QA_JTA.docx
Varisniemen sotahistoriallinen rannikkopatteri
Varisniemen sotahistoriallinen menneisyys yhdistyy jääkauden muovaamaan luonnonkauneuteen.
Hankoniemi vuokrattiin talvisodan 1939-40 jälkeen Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi 30 vuodeksi Moskovan rauhansopimuksella 13.3.1940. Tämä näkyy edelleen Hankoniemellä olevina runsaina linnoituslaitteina.Varisniemessä on kevyt rannikkopatteri (nro 165), jossa on neljä 45 mm tykin asemaa, jotka on tehty kivistä ja sementistä. Länteen päin olevilla kallioilla on kivistä muuratut tykkipihat ja tulenjohtotorni. Varisniemen patteri oli aikanaan eristetty piikkilangoin ja lähitorjuntaa varten oli kymmenkunta konekivääri- ja pikakivääripesäkettä. Rantakallion takana olivat majoituskorsut. |
Hiidenkirnu
Hiidenkirnu sijaitsee Varisniemen ja Kappelisataman välissä olevalla Storbergetin kalliolla. Hiidenkirnulle johtava polku löytyy Länsitien varrella sijaitsevan kappelin muistomerkin vierestä. Venesataman läheisyydestä pääsee myös hiidenkirnulle johtavalle polulle rantapolkua pitkin.
Kappelin muistomerkki
Varisniemellä vanhan arviolta 1300 – 1400 luvuilta peräisin olevan kappelin muistomerkki löytyy Länsitien varrelta. Kappelin sijainti on varmistunut kesän 2006 kaivauksissa, siihen kuuluva hautausmaa on löydetty Länsitien, Kappelisatamantien ja Varisniementien väliin jäävän asutusalueen keskeltä yksityiseltä tontilta. Kappelista löytyy tarkkaa tietoa 1500-luvulta, mutta todennäköisesti se on ollut olemassa jo 1300- 1400 luvuilla.
Lähteet: puistometsien hoito- ja käyttösuunnitelma, Hangon museo ja Museovirasto