Symiblogi 73, 01/2025: Mittaa kahdesti, saha kerran
Uusi vuosi ja uudet haasteet! Mikä olisikaan mukavampaa kuin oman elintarvikeyrityksen perustaminen! Tämä voidaan tehdä verkossa vain muutamassa minuutissa, ja sitten ei muuta kuin etsiä pannut ja esiliina.
Mutta ennen kuin käärit hihat, kannattaa tarkistaa, oletko ajatellut kaikkea. Ensinnäkin kuinka paljon tiedät tuotteestasi? Tuotteen ominaisuudet määräävät, mitä tiloja yritykselle tarvitaan ja mitä omavalvontaan tulisi sisällyttää. Tilat ovat iso investointi, eikä niistä pidä tehdä kompromisseja. Niiden tulee olla tarkoitukseen sopivia ja niissä on voitava työskennellä hygieenisesti. Omavalvontasuunnitelmaa varten kannattaa etsiä muoto, joka palvelee sinua parhaiten. Silloin suunnitelma ei jää hyllylle keräämään pölyä, vaan toimii koko liiketoiminnan työkaluna, myös kaikkein kiireisimpinä aikoina.
Sanonta ”Mittaa kahdesti, sahaa kerran” tulee alun perin puusepältä, mutta se pätee yhtä lailla elintarvike alalla. Vaikka yrityksen avaaminen mahdollisimman pian voi olla houkutteleva, huolellinen valmistelu kannattaa pitkällä aikavälillä. Hyvän tuotetuntemuksen, kattavan omavalvonnan ja sopivien tilojen avulla voit ottaa uuden haasteesi vastaan ilman suurempia riskejä.
Lisää vinkkejä ja neuvoja elintarvikeyrityksen perustamiseen löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kadi Lilloja
Valvontaeläinlääkäri, joka suosittelee kuuntelemaan puuseppää