Symiblogi 71, 11/2024 Omavalvonta on tärkeää myös listerian välttämiseksi
Jääkaappisi lämpömittari näyttää 8 °C, mutta sehän vain johtuu siitä, että avasit juuri oven? Kinkkupaketti on ollut aika kauan avattuna, mutta viimeinen käyttöpäivä on parin päivän päästä, joten sitä voi hyvin syödä, eikö niin? Tai kuulutko kenties niihin, jotka eivät pese vihanneksia ennen käyttöä?
Jos aiot syödä ruoan itse, saat itse arvioida riskit ja sen, oletko valmis ottamaan niitä. Jos sitä vastoin tarjoilet ruoan muille, erityisesti riskiryhmissä oleville henkilöille, on syytä harkita uudestaan. Asia, joka ei ehkä vaikuta niin vakavalta, voi sairastuttaa riskiryhmissä olevia henkilöitä vakavasti.
Listeria monocytogenes on ympäristössä yleisesti esiintyvä bakteeri. Jos sitä löytyy elintarvikkeista voi se jo pienessä määrässä vakavasti sairastuttaa riskiryhmissä olevia henkilöitä listerioosiksi kutsuttuun sairauteen. Suurimmat riskit löytyvät kuumentamattomista elintarvikkeista, joihin bakteerit jäävät ja lisääntyvät jos elintarvikkeen käsittely, esim. kuumennus, ei tuhoa niitä. Listeria voi myös levitä jo kuumennettuun ruokaan, esim. jos ruoka käsitellään välineillä, joita on myös käytetty raakoihin elintarvikkeisiin eikä niitä ole puhdistettu tarpeeksi tarkasti.
Ruokavirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat hiljattain julkaisseet listeriaohjeen suurkeittiöille(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), josta löytyy konkreettisia neuvoja riskien vähentämiseksi ja mitä pitäisi erityisesti huomioida ruokaa valmistettaessa riskiryhmiin kuuluville henkilöille.
Jos vielä palataan alussa oleviin kysymyksiin – mitä sinun pitäisi tehdä? Vaikka pienet lämpötilapoikkeamat voivat tuntua merkityksettömiltä, sinun tulee elintarvikealan yrittäjänä tarkistaa kuinka kauan ne kestävät seuraamalla lämpötilaa taas hetken kuluttua sekä tehdä jotain sen laskemiseksi oikealle tasolle. Avattuihin pakkauksiin liittyen sinun on huomioitava, että viimeinen käyttöpäivä koskee ainoastaan avaamatonta tuotetta – avatuissa pakkauksissa oleva ruoka ei säily yhtä kauan, sillä se altistuu toisenlaisille olosuhteille ja on vaarassa kontaminoitua. Lopuksi, pese vihannekset ennen käyttöä, sillä vaikka ne näyttävät puhtailta, niissä voi olla bakteereita ja mikrobeja, joita mieluiten haluat välttää syömästä tai tarjoilemasta muille.
Pernilla Pulkkanen
terveystarkastaja, joka saa usein muistuttaa lämpötilaraja-arvoista
Listeria monocytogenes Ruokaviraston sivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Listeriabakteerin aiheuttamat epidemiat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)