Siirry sisältöön

Symiblogi 65, 4/2024 PFAS-yhdisteet elintarvikkeissa

Blogit 15.4.2024

Oletkin ehkä kuullut PFAS-yhdisteistä, joiden käyttöä on jossain määrin alettu rajoittamaan esim. elintarvike- ja kosmetiikka-alalla. Innokkaana kotikokkina, ja kosmetiikan suurkuluttajana itseäni on alkanut kiinnostamaan mitä PFAS-yhdisteet oikeastaan ovat ja missä niitä esiintyy? Millaisia haittoja ne voivat aiheuttaa? Tässä huhtikuun-blogissa avaan lyhyesti ns. ”ikuisuuskemikaaleista”.
Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) ovat aineryhmä, jossa hiilivetyketjun vedyt on korvattu joko kokonaan tai osittain fluorilla. Erilaisia PFAS- yhdisteitä on tuhansia ja osa niistä on erittäin haitallisia.
Toistaiseksi vain muutaman PFAS-yhdisteen käyttöä on rajoitettu EU:ssa tai maailmanlaajuisesti. Ihminen altistuu PFAS-yhdisteille pääasiassa ravinnon kautta. PFAS-yhdisteitä käytetään laajasti teollisuudessa ja kuluttajatuotteissa erityisesti pintakäsittelyaineina. PFAS-yhdisteitä voi päätyä elintarvikkeisiin maaperästä, vedestä, eläinten rehusta ja elintarvikkeiden valmistukseen sekä kuljetukseen käytetyistä laitteistoista ja pakkausmateriaaleista.
Raja-arvoja on asetettu kalalle, äyriäisille, simpukoille, kananmunille, riista- ja tuotantoeläinten lihoille sekä sisäelimille. Raja-arvon ylittyessä elintarvikkeet eivät saa olla markkinoilla eikä niitä saa käyttää elintarvikkeiden ainesosina.


Pitäisikö tavallisen kuluttajan olla huolissaan PFAS-yhdisteistä?


PFAS-yhdisteet hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti sekä ne rikastuvat ravintoketjussa ja kertyvät elimistöön. Yhdisteiden kertyminen elimistöön johtuu siitä, että ne eivät helposti erity virtsan tai ulosteiden mukana. PFAS-yhdisteitä voi olla esimerkiksi vettä ja likaa hylkivissä paistinpannuissa ja kattiloissa, ja siksi on tärkeää, että näissä ruoanlaittovälineiden yhteyksissä ei käytetä teräviä tai materiaaliltaan epäsopivia paistinlastoja tai veitsiä, jotka siten naarmuttavat pannujen ja kattiloiden pintoja.

European Environment Agency, 2023


PFAS-yhdisteet rokoteiässä oleville lapsille voivat heikentää rokotusten tehoa, ja lisäksi hedelmällisessä iässä olevat naiset kärsivät, sillä PFAS-yhdisteet alentavat hedelmällisyyttä joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40 %.
Lisäksi vielä loppuun muutama asia, joilla voit vähentää altistumistasi PFAS-yhdisteille:

  • Valitse keraamisia, valurautaisia tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja keittoastioita
  • Vältä pikaruokaa, jota myydään PFAS:ia sisältävässä pahvissa tai paperikääreissä
  • Vähennä huonepölyn määrää imuroimalla ja siivoamalla
  • Vältä kalaa, jos tiedät, että kala on pyydystetty PFAS yhdisteillä saastuneesta vesistöstä
  • Äidinmaito on edelleen parasta ravintoa lapselle, eikä imetystä kannata lopettaa PFAS-yhdisteiden saannin pelossa
  • Noudata Ruokaviraston suosituksia

Saana Åhman
Terveystarkastaja, joka uusii herkästi rikki menneet paistinpannut

Ajankohtaista