Siirry sisältöön

Symiblogi 64, 3/2024 Kun ravintola haluaa aloittaa kauppaan myymisen

Blogit 15.3.2024

Ravintolayrittäjänä ehkä harkitset tuotteiden myymistä myös paikallisissa kaupoissa, laajentaaksesi toimintaa ja saadaksesi vähän lisätuloja. Ennen kuin toteutat suunnitelmasi, löytyy kuitenkin muutama asia, jota tulisi huomioida.

Toisin kuin ravintolassa myymäsi tuotteet, kauppaan toimitettavat ruoat ja leivonnaiset tulevat luultavasti olemaan pakattuja myynnin helpottamiseksi. Ravintolassa olet ehkä antanut pakolliset tiedot elintarvikkeiden sisällöstä suullisesti asiakkaille ja laittanut esille kyltin tai taulun, joka kehottaa heitä kyselemään näitä tietoja henkilökunnalta. Tämä toimii pakkaamattomille tuotteille, koska henkilökunta on paikalla ja heillä on mahdollisuus tarkistaa tiedot, esimerkiksi ruoanlaitossa käytetyistä resepteistä. Jos sen sijaan tuotteet lähetetään kauppaan pakattuina, samaa mahdollisuutta ei löydy, ja lainsäädäntö määrittelee myös tiedot, joita on annettava pakattujen elintarvikkeiden pakkauksissa.

Jos tuotteet myydään kaupassa pakkaamattomina, vastaava käytäntö kuin ravintolassa saattaa toimia, mutta silloin paikalla tulee olla henkilökuntaa, joilla on pääsy tietoihin tuotteiden sisällöstä. Vastuunjako ravintolan ja kaupan välillä on silloin erittäin tärkeä, jotta paikalla oleva henkilökunta pystyy antamaan oikeat tiedot asiakkaille.

Jos ravintola alkaa toimittamaan tuotteitaan kauppaan (tai johonkin toiseen elintarvikehuoneistoon), toiminnan uudelleenrekisteröinti keskuskeittiöksi saattaa myös olla tarpeen. Tämä johtuu siitä, että toiminnan laajentaminen usein lisää riskejä, ja ne on otettava huomioon, että toiminta hoituisi turvallisesti. Uudelleenrekisteröinti ei muuten vaikuta toimintaan muulla tavoin kuin, että valvonta mukautetaan lisättyihin riskeihin.

Pernilla Pulkkanen

Terveystarkastaja, jonka mielestä on tärkeää, että tiedot elintarvikkeiden sisällöstä menevät oikein

Pakolliset elintarviketiedot Ruokaviraston sivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista