Siirry sisältöön

Symiblogi 52 4/2023 Superfood ja muuta terveellistä

Blogit 14.4.2023

Olet varmasti jossain vaiheessa löytänyt loistavan elintarvikkeen, jota mielellään haluat kokeilla tai jopa alkaa myydä – ehkä luonnontuote metsämarjoilla, siemenillä ja yrteillä tai uusi fermentoitu säilyke luonnonmukaisella bakteerikannalla. Sehän on varmasti terveellistä, antaa pitkän eliniän ja parantaa hyvinvointisairauksia – vai eikö?

 Olet ehkä huomannut, valmistajana tai kuluttajana, että elintarvikepakkauksissa voi olla erityyppisiä terveys- ja ravitsemusväitteitä. Voidaanko niihin uskoa, mihin ne perustuvat ja miten elintarvikkeita saadaan markkinoida?

Kolme erityyppistä väitettä käytetään elintarvikkeiden terveysvaikutusten korostamiseen:
1. Ravitsemusväitteet kertovat elintarvikkeiden hyödyllisistä ravintosisällöistä (esim. ”Sisältää kalsiumia”, ”Kuidun lähde”).
2. Terveysväitteillä markkinoidaan elintarvikkeiden vaikutus kehon toimintaan tai sen kasvuun, kehitykseen, painonhallintaan ym.
3. Lääkkeellisten väitteiden esittäminen elintarvikkeista on kielletty. Kyseessä on väitteistä, jotka viittaavat siihen, että valmiste parantaa sairautta tai erilaisia oireita. Huomioi, että myös ravintolisät kuuluvat elintarvikkeisiin.

Elintarvikevalmistajana sinun tulee ensisijaisesti muistaa, että myyt elintarvikkeita eikä lääkkeitä. Vain EU-tasolla ennalta hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä saa käyttää. Markkinointiin kuuluu myös kaikki, mitä suullisesti sanot tuotteestasi. Jopa kuva, symboli tai tuotteen esittelytapa voi olla markkinointia ruokakaupassa, luontaistuotekaupassa tai apteekissa. Esim. hyllyotsikot kuten ”Painonhallinta”, ”Superfood” tai ”Flunssaan” ovat erilaiset markkinointitavat.

Ei siis kannata ryhtyä yli-innokkaaksi. Markkinoinnilla ei saa luvata enemmän kuin pystyy pitämään. Ennen kuin olet tarkastanut hyväksyttyjen ravitsemus- ja terveysväitteiden listaa, suosittelen vain nostaa esiin supertuotteesi hyvää makua, koostumusta tai laatua. Miten olikin yleisluontoisella ilmaisulla ”Superfood”? – Sen yhteydessä on esitettävä hyväksytty terveysväite.

Kerstin Lindqvist
terveystarkastaja, joka yrittää syödä terveellisesti

P.S.
Blogin tarkoitus on herättää kiinnostusta ja uusia kysymyksiä lukijalle. Kyseessä ei ole täydellisiä ohjeita. Yllä käsitelty aine on syvä ja laaja. Ruokaviraston sivuilta saa tarvittaessa lisätietoja eri muodoissa täältä: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkinnat-ja-markkinointi/ravitsemus–ja-terveysvaitteet/ohjeet/(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista