Siirry sisältöön

Nyt olemme tulleet Bulevardille, eli ensimmäisen kaupunginosan viidennen korttelin tonteille 29–33.

Tämä on kaupungin sydäntä. Olemmehan pääkadulla, torin ja rautatieaseman vieressä. Nämä ovat kaupungin vanhimpia tontteja. Tontilla 29 Bulevardin ja Rautatiekadun (nykyisin Nycanderinkatu) kulmassa sijaitsee Hangon posti. Talo on tuotu Karjaalta 1874, talo on siis ollut tällä paikalla 29 vuotta eli yhtä pitkään kun Hangon kaupunki on ollut olemassa. Postilla on eri aukioloajat riippuen siitä onko lähettämässä tai hakemassa postia, posti on kuitenkin avoinna joka viikonpäivänä. Lisämaksusta voi saada postin jaettua kotiin. Konttorin vieressä oleva postilaatikko tyhjennetään kolmesti päivässä. Jos ei ole hakenut lähetystään tulee lehdessä muistutus kerran kuukaudessa kenen kirjeitä on haettavissa tai jotka on palautettu.

Hangon vanhimpia rakennuksia on postitalo, kuvassa näkyy hyvin nuoret lehmukset.

Viereisellä tontilla sijaitsee komea rakennus, jonka Karl Boström rakennutti 1881–1882. Boströmilla oli Hangon ensimmäinen huolintaliike. Herra itse kuoli jo 1886, mutta hänen liikkeensä on vielä tärkeä Hangossa. Boströmin kuoleman jälkeen talo siirtyi toisen tärkeän henkilön omistukseen, eli Carl Korsmanille. Korsman oli ensimmäisen talvialuksen Expressin omistaja, muttei hänkään asu enää täällä vaan on kymmenisen vuotta sitten muuttanut Helsinkiin. Talo on kuitenkin vielä Korsmanin perheen käytössä.

 

Etualalla näkyy Bulevardi 17, jossa on asunut Karl Boström ja sittemmin Carl Korsman.

Kun siirrymme seuraavalle tontille, käy siellä kova vilske, koska täältä löytyy Suomen Höyrylaivayhtiön siirtolaiskonttori ja -hotelli. Konttori sijaitsee vuosina 1880–1881 rakennetussa talossa. Tänne siirtolaiset tavallisesti tulevat lähtöä edeltävänä päivänä lunastamaan lippunsa ja antamaan tietonsa. Siirtolaisten pitää nimittäin ilmoittaa nimensä, kotipaikkakuntansa ja minne ovat menossa. Siirtolaisten matkustaminen on yritetty saada mahdollisimman järjestetyksi. Välillä kuitenkin tulee niin paljon siirtolaisia, että se on vaatinut Suomen Höyrylaivayhtiöltä toimenpiteitä. Esimerkiksi viime vuonna Hangon kautta kulki 21 874 siirtolaista. Tästä syystä yhtiö on nyt rakentanut hotellin konttorin taakse, joka on valmistunut alkuvuodesta. Täältä löytyy 14 makusalia ja sali. Miehillä ja naisilla on omat osastonsa.

 

Siirtolaisia kulkemassa siirtolaiskonttorin ohi, joka on toinen talo oikealta.

Siirtolaisia siirtolaishotellin edustalla.

Pankkiasiansa siirtolaiset voivat hoitaa Suomen Yhdyspankin konttorissa, joka nyt lokakuusta alkaen kätevästi sijaitsee siirtolaiskonttorin vieressä, sillä pankki on antanut rakentaa uuden rakennuksen. Sisätilat ovat modernit ja vaaleaksi petsatusta koivusta. Kassaholvi on tehty kivestä ja rautatiekiskoista, joten sen pitäisi olla erittäin turvallinen. Siirtolaisille pankki on tärkeä, koska ilman vekseliä eli käytännössä maihinnousurahaa siirtolaiset eivät pääse maihin Yhdysvaltoihin.

 

Suomen Yhdyspankin konttori Bulevardi 15:sta.

Seuraava talo, jonka näemme Bulevardilla, on numero 13 eli tontti numero 32. Sen on rakennuttanut kauppias K.G. Ihander 1888–1889, tämä talo sai kuitenkin vaurioita tulipalossa neljä vuotta myöhemmin, ja 1897 rakennettiin uusi talo, jossa on kauppoja ja asuntoja. Täällä on Olivia Tötterströmin maitoliike Alpha, jonka hän on aloittanut edellisvuoden lopussa. Hän myy erilaatuisia voita, täysmaitoa, kurria, kirnupiimää ja kananmunia. Tötterström hakee myös jälleenmyyjiä. Niin jos olet kiinnostunut myymään maitotuotteita ota yhteyttä neiti Tötterströmiin. Pihalle on tänä vuonna rakennettu uusi piharakennus ja siellä asuvat Henrik Ollikainen vaimonsa Paulina Nordlundin kanssa, joka on kätilö. Ollikainen on agentti eli hän on kiinteistönmyyjänä Hangossa.

Maitoliike Alphan mainos Hangonlehdessä 29.1.1903.

Viimeinen tontti, johon tutustumme tällä kertaa, kuuluu apteekkari Hugo Lindgrenille. Tämä talo on rakennettu 1887 ja täällä oli Lindgrenin apteekki. Hän myi toimintansa kolmisen vuotta sitten ja on sen jälkeen panostanut kunnallishallintoon ja onhan hän Tanskan varakonsuli Hangossa.
 

Hugo Lindgrenin apteekki Bulevardin ja Kulmakadun kulmassa.
Lopuksi täytyy mainita Bulevardin lehmukset, jotka ovat vielä nuoria puita. Joku on kuitenkin tässä kesällä naulannut ilmoituksia niihin, mikä on kielletty. Toivottavasti puut eivät ota suurempaa hallaa tästä.
Ensi kerralla suuntaamme sitten Kulmakadulle Itäsatamaa päin takaisin.

Aurinkoisin terveisin
Laura Lotta Andersson
museonjohtaja