Siirry sisältöön

Hangossa on aikojen kuluessa harrastettu paljon valokuvaamista, ja meidän onneksemme muutamat paikat ovat aina olleet suosiossa. Näiden kuvien kautta voimme tarkastella kaupungin kehitystä melkeinpä sen synnystä tähän päivään saakka.

Yksi valokuvatuimmista paikoista on Bulevardin ja Raatihuoneentorin risteys, mihin Vuorikadun alkukin sijoittuu. Kuvassa 1890-luvun alkupuolelta näkyy selvästi, että kaupunki koostuu matalista puurakennuksista ja tontti, jolle tuleva kaupungintalo oli suunniteltu, on vielä melkein tyhjä.

1890-luvun alku.
Seuraava kuva tältä paikalta on 1920-luvun keskivaiheilta, kun kaupungintaloa on juuri alettu rakentaa. Puut pitkin Bulevardia ovat jo ehtineet hieman kasvaakin, ja taustalla näkyy Seurahuone, nykyinen hotelli Regatta, joka kohoaa pienempien puurakennusten ylle. Paloasema on saanut antaa tietä ja siirretty Kadermonkadun alkupäähän.

Kaupungintaloa rakennetaan 1925.
Seuraavassa kuvassa eletään jo 1930-luvun myöhempää puolta. Siinä nähdään sotia edeltäneen Hangon paraatikuvaa. Keskiössä ovat kaupungintalo, kirkko ja vesitorni, sekä näiden ympärille levittyvän kasvavan pienkaupungin. Tämä kuva on toivoa täynnä, mikään ei voi estää kaikkea, mitä tuleman pitää.

Hanko 1930-luvulla.
Valitettavasti talvisota syttyi ja Hanko oli pakko evakuoida. Neuvostoliiton vuokra-ajan päätyttyä ennenaikaisesti oli valitettavaa huomata, että vanha kaupungintalo ei ollut selviytynyt vuokralaisten käsittelyssä alkuunkaan. Iso rauniokasa odotti palaavia hankolaisia, samoin kuin monen muun rakennuksen kohdalla.

Kaupungintalon rauniot keväällä 1942.
Uusi kaupungintalo seisoi valmiina jo vuonna 1951, ja sen vieressä oli uusi vesitorni mutta kirkko oli vielä vanhassa ulkoasussaan. Muuten kaupunginkuvassa näkyi sotien jäljet vielä selvästi tyhjinä tontteina joille ei vielä ollut rakennettu uusia rakennuksia.

Hangon keskusta 1950-luvun alussa.
1960-luvun alussa oli kirkkokin sitten uusittu, mutta muuten oli vielä tyhjiä tontteja keskustassa. Vanhan poliisitalon tontti kaupungintalon takana Bulevardilla ammottaa vielä tyhjänä, ja Vuorikadun-Kulmakadun tonttikin on siirtynyt luonnollisempaan tilaan. Arava-kerrostalo sentään näkyy kaupungintalon takana.

Hanko 1960-luvun alussa.
Nykyään keskusta alkaa olla aika täyteen rakennettu, mutta kyllä sen vanhan kuvan tunnistaa vielä tästä tuoreemmastakin, ja tämän kuvasarjan avulla näkee miten Hangon keskusta on elänyt ajan myötä. Vielä löytyy muutamia tunnusmerkkejä vanhasta Hangosta, mutta paljon uutta hyvää on myös tullut tänne.

Hanko 2010-luvulla.
Hauskaa talven jatkoa,
Kim Kidron
Museomestari, Hangon museo