Siirry sisältöön

Luettelointityö voi usein olla mekaanista. Esineitä on niin paljon, ettei aina ehdi pysähtyä ja perehtyä niiden historiaan. Paitsi nyt! Tutustukaamme nyt muutamiin entisaikojen hankolaisiin.

Nikolaj Jakobsson

26.2.1855–17.6.1926

Välskäri ja parturi Nikolaj Jakobsson avasi parturituvan tai coiffeur:in Boulevardinkadulla 7 (Bulevardi) 1. kesäkuuta 1891. Jakobsson oli syntynyt Katajanokalla Helsingissä, mutta oli muuttanut Tammisaareen, jossa hänellä myös oli parturiliike. Jakobsson vuokrasi myös peruukkeja ja irtopartoja naamiaiskäyttöön. Seuraavana vuonna parturinliike muutti Ratakatu 25:een, ja jo samana vuonna sen osti Karl Fallenius, joka oli vain 18 vuotta vanha.

Karl Alfred Fallenius

6.3.1874–12.8.1903

Karl Alfred Fallenius syntyi vuonna 1874 Helsingissä. Siellä hän kävi koulun ja kouluttautui ammattiinsa.  Hän ehti olla töissä monessa parturinliikkeessä Helsingissä ennen kuin hän muutti Hankoon. Hanko oli näinä aikoina nuori ja vetovoimainen kaupunki, jonne monet muuttivat. Fallenius osti Jakobssonin parturinliikkeen, jotta voisi ”harjoittaa parturinammattiaan ja myös myydä miesten tarvikkeita”. Parturi ja Kampaamo muutti vuonna 1894 Kulmakadun ja Bulevardinkadu kulmaan ja vuonna 1896 Bulevardinkadulle 14.

Falleniuksen tuotevalikoima kasvoi valtavasti vuosien aikana. Täältä muodikas mies ja nainen löysivät kaiken, mistä hän pystyi toivoa. Täällä oli kravatteja, hanskoja ja hattuja. Vitriineissä ja hyllyillä oli hajuvesiä, saippuoita ja muita tuotteita kauniissa pakkauksissa. Tuotteita oli niin paljon, että niitä pinottiin päällekkäin vitriinien alla ja hyllyjen päällä. Fallenius myi myös Hanko-aiheisia postikortteja, joita näet telineessä keskellä kuvaa.

Karl Falleniuksen kaupassa 1900-luvun alussa.
Hangon museolla on esineitä, jotka ovat olleet myynnissä Falleniuksen kaupassa: naisten hanskoja, vahvistettuja kauluksia, irtoetumus ja solkia.

Miesten irtoetumus.

Naisten hanskat kesäkäyttöön.

Naisten irtokaulukset, ehkä suruaikaan tarkoitetut.

Hanskojen mittanauha, jota luultavasti on käytetty kaupassa Karlin tai Elinin aikaan.
Karl Fallenius kuoli valitettavasti jo vuonna 1903 – vain 29-vuotiaana. Hänestä oli tullut suosittu kaupungissa, ja monta kaunista sanaa sanottiin hänestä hänen hautajaisissaan. Hjalmar Braxén, josta olen kirjoittanut aiemmin, johti kuoroa. Paikalla olivat myös oopperalaulaja Hjalmar Frey ja säveltäjä Edvin Weidenbrück, jonka laulu sai kantaesityksensä. Molemmat konsertoivat Hangossa kylpyläsesonkien aikana.

Elin Irene Fallenius

7.6.1875–23.1.1949

Karl Fallenius meni naimisiin Elin Lundmarkin kanssa vuonna 1893. Karl Falleniuksen kuoltua kauppa ja parturi siirtyivät Elinille. Hän kutsui sitä Parturi- ja Vaatetusliikkeeksi ja panosti enemmän vaatteisiin kuin ennen. Elin meni naimisiin Leopold Sandbergin kanssa vuona 1910. Hangon museolla on tekstiilejä, jotka ovat kuuluneet Elinille: yöpukuja, rintaliivejä, alusmekkoja, irtokauluksia ja yksi irtoetumus. Kuvan yöpukuun on kirjailtu alkukirjaimet ES vaaleanpunaisella langalla.    

Elin Sandbergin yöpuku.

Rintaliivit.

Anian Arvid Österlund

1882–1980

Anian Österlund osti Elin Sandbergin liikkeen vuonna 1914, ja piti sitä vuoteen 1964 asti. Hän meni naimisiin myymäläapulaisen Ida Charlotta Sjöholmin kanssa syyskuussa 1918. Anian Österlund oli aktiivinen sekä kaupungissa että monessa yhdistyksessä. Hän oli myös ahkera amatöörinäyttelijä.

Anian Österlund alhaalla oikealla.

Kun Anian Österlund sulki liikkeensä vuonna 1964, hän antoi monta esinettä sieltä Hangon museolle. Hän oli myös aiemmin lahjoittanut esineitä museolle. Kuvissa on hiusharja joka myös hieroo päätä, sähköinen hiuskampa, hiustenleikkuusakset ja kyltti.

Hiusharja, joka myös hieroo päätä.

Sähkökampa.

Hiustenleikkuusakset.

Kyltti.

Mukavaa alkukesää!
Linda Svennblad
museoamaneunssi 
 
Aiheesta lisää:
Ekström Söderlund, Birgitta, Hangon museon historia 1909-2009, Helsinki 2009.
Hemvännen: evangelisk veckotidning för folket, 1.9.1903, s. 135.
Patokorpi, Lassi, Irtokauluksia naisille Hangon museon kokoelmista, https://vaatturitietokanta.com/2018/06/05/irtokauluksia-naisille-hangon-museon-kokoelmista/, 5.6.2018.

Patokorpi, Lassi, Vaatteita Hangon museon kokoelmista, Helsinki 2019.
Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö r.f., I en ärad
allmänhets höga åtanke. Handel i Hangö fram till första världskrigets
utbrott
, Helsingfors 2017.