Siirry sisältöön

Symiblogi 6 b, 11/2019 Norovirus – likainen tarina

Blogit 14.10.2019

Lue tästä jatko-osa Symiblogi 6 a:lle, jossa selviää lisää noroviruksen torjunnasta!

Jo 10-20 kpl norovirusta voi aiheuttaa sairastumisen 12-48 h sisällä. Useimmilla muillakin vatsatautimikroobeilla kestää muutamia tunteja ennen kuin sairaus puhkeaa. Joten, kun oireet alkavat, ne harvoin riippuvat siitä mitä juuri olet syönyt. Esim. pizza, jonka kaikki ainesosat ovat olleet oikein kuumassa pizzauunissa, harvoin sisältää norovirusta. Ja hampurilainen sitten – hmm – oliko sinulla huono omatunto, kun et syönyt ”kunnon ruokaa” tänään. Siksi ehkä helposti epäilet hampurilaista, vaikka syyllinen oikeastaan oli likainen ovenkahva ja puutteellinen käsienpesu.

Norovirukset ovat niin pieniä, että ne voivat myös esiintyä näkömättöminä pisaroina ilmassa tautia kantavien ihmisten ympärillä esim. linja-autossa, työpaikalla, koulussa, kokouksissa tai kuntosalissa. Pese siis aina kätesi, kun tulet kotiin tällaisista paikoista. Näin vältät ei-toivotut tartunnat. Jos huono tuuri on kuitenkin osunut kohdallesi: Kiitos että pysyt kotona vähintään 48 h viimeisen oireilun jälkeen. Näin et levitä kurjuutta!

Kerstin Lindqvist
Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka tekee varsinkin elintarvikevalvontaa

Ajankohtaista