Siirry sisältöön

Symiblogi 4, 9/2019. Ihanat, kamalat ja niin tärkeät merkinnät

Blogit 13.9.2019

Elintarvikkeiden etiketit aiheuttavat varmasti päänvaivaa yhtäläisesti sekä valvonnalle että toimijoille. Karmeimmat tapaukset ovat suorastaan tuskallisen puutteellisia ja vaarallisia, jos vaikka pähkinät, vehnä tai maito ovat päässeet sisältöluettelosta unohtumaan. Parhaimmat ovat selkeitä, helppoja lukea ja edustavat erinomaisesti valmistajansa tai myyjänsä asiaa kuluttajan suuntaan. Helpot virheet kokenut katsoja havaitsee paljaalla silmällä, perusteellinen tarkastus tehdään reseptivertailun kautta. Tarkkaa työtä, joka vaatii huolellisuutta. Onneksi se on myös antoisaa, kun tietää tulosten parantavan tai varmistavan kuluttajan turvallisuutta.

Vuosien kuluessa olen huomannut, että pakkausmerkinnät kiinnostavat edes jollakin tavalla lähes kaikkia. Jossakin vaiheessa vaikutti siltä, että miehiä kiinnostivat lähinnä elintarvikkeiden alkuperä, kun taas naisia näyttivät kiinnostavan elintarvikkeiden tosiasiallinen sisältö. Tässä on varmasti ajan myötä tapahtunut muutoksia, mutta sekä kuluttaja että yrittäjät antavat edelleen merkinnöille reilusti huomiota. Valvonnassa merkintöjä tarkastetaan usein ja joissakin tapauksissa säännöllisesti. Neuvoja saamme antaa, mutta konsultteja emme ole. Ei ihan helppoa vai mitä? Kieli keskellä suuta tarkastamme ainesosien järjestystä, allergeenien ilmoittamista, suolapitoisuuksien huomiointia ja kielivaatimuksia. Kaksikielinen alueemme sijaitsee yksikielisten alueiden rajamailla, mikä tuo oman haasteensa alueelle tuotavien elintarvikkeiden merkinnöille ja yllättää usein toimijan jos toisenkin. Gluteenittomuuden sudenkuopat moni on jo hyvin sisäistänyt ja henkilökunta osaa vastata kysyjälle täsmällisen oikein. Tässä yhteydessä jätän kokonaan huomiotta ravintoarvomerkinnät, jotka ovat välttämättömiä vasta kansalliseen levitykseen päästessä. Jos siis ei tee tuotteestaan ravitsemuksellisia väitteitä…

Tuskinpa kovin moni tekee tahallaan virheellisiä merkintöjä, mutta silti työtä on riittämiin ja vaatimukset tarvitsevat osaajan. Valmistaja tekee jatkuvaa työtä omavalvontansa puitteissa merkintöjen oikeellisuuden varmistamiseksi, kuten myös mekin siltä osin, kun tehtävä on meille annettu. Kuluttaja toivottavasti saa nauttia tuloksista ja voi kokea luottavansa annettuihin tietoihin. Lisätietoja löytyy vaikka Ruokaviraston oppaista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja ihmeellisyyksistä on aina hyvä ilmoittaa eteenpäin! Kuluttajan on myös hyvä muistaa, että on tuotteita, joiden pakkausmerkinnät eivät välttämättä kuulu säännöllisen valvonnan piiriin. Näitä ovat esim. kuluttajalta toiselle markkinoilla, kirpputoreilla ja reko-ringeissä myytävät tuotteet. Tällöin on oma valppaus tarpeen!

Kirjoittaja on ympäristöterveyden yksikön päällikkö ja pakkausmerkintäfriikki

Ajankohtaista